Închide

Analist: ”Cei doi Marcei au mari șanse cu e-factura”

Avatar
bookkeeping, accounting, taxes

Fotografie de FirmBee pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Analistiul Alexandru Bodislav a vorbit, în cadrul emsiunii D’Economic News, despre schimbul de replici dintre Marcel Ciolacu și Marcel Boloș legat de banii pentru pensii, despre creșterea încasărilor din TVA. 

După cum se știe, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, să facă un plan de acțiune pentru a crește încasările.

O zonă gri încă foarte puternică

”Când a văzut că se plânge și nu vrea să semneze avizul pentru creșterea pensiilor și când a semnat cu condiția ca Guvernul să găsească prin terți finanțarea necesară, Ciolacu i-a adus, practic, aminte lui Boloș că el este pe poziția de găsi finanțare, că face parte din această echipă și trebuie să ducă la îndeplinire ce are de făcut. Înțeleg că, în momentul de față, nu poți să găsești banii, dar în același timp revenim la problema inițială: reduci cheltuielile, dar statul are probleme pentru că, din nou, statul nu încasează un leu din doi”, a prezentat contextul invitatul jurnalistului Alex Vlădescu.

Analistul Alexandru Bodislav a amintit, totodată că, ”pe ansamblu, economia României are o zonă gri foarte puternică, de la jocuri de noroc până la vicii de genul țigaretelor și, nu în ultimul rând, nu încasează banii pe care ar trebui să îi încaseze din TVA. Este absurd. Suntem țara cu cea mai mică colectare de TVA din Europa. Ca procent”, a subliniat oaspetele emisiunii D’Economic News.

Va fi foarte greu

Întrebat dacă există șanse pentru ducerea la îndeplnirii a misiunii trasate de Ciolacu minsitrului său de finanțe, Alexandru Bodislav a răspuns pozitiv.

”Cei doi Marcei (Marcel Ciolacu și Marcel Boloș, n.r.) au mari șanse cu e-factura. În ideea că de la 1 ianuarie 2024 urmează ca toți să trecem facturile printr-un sistem digital. Este foarte greu de implementat, ținând cont de modul în care se face contabilitatea acum. Practic, de la 1 ianuarie lumea este obligată, dacă are o firmă și emite o factură să o înregistreze în sistemul național în maxim cinci zile de când a emis-o și, practic, o mare parte din evaziune și din înțelegerea între părți dispare. Mai ales cu cei care făceau storno pentru a-și acoperi anumite taxe și impozite și pentru a eluda plata către stat a taxelor.

Românul încă nu înțelege că TVA-ul este o taxă pe tranzacție obligatorie pe un bun final, trebuie să închidă un circuit. Românul nu vrea, pur și simplu, să o plătească. De ce? Pentru că a mers multă vreme această combinație. Guvernele trecute, mai ales a celor de pe vreamea de dinainte de Văcăroiu au reușit performanța de a negocia modul în care se plăteau taxele. Aveau dispensă de 24 de ore în care o anumită industrie nu plătea TVA. Sau era exclusă plata unor beneficii către stat”, a menționat Alexandru Bodislav.

scroll to top