Închide

Datoria publică se apropie periculos de 50% din PIB. Ce va fi obligat să facă Guvernul?

Avatar
savings, budget, investment

Fotografie de stevepb pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

În luna noiembrie 2020, datoria publică a României a ajuns la 44,4% din PIB, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice.

Datoria publică a ajuns la 463,9 miliarde lei, dintre care 96,4% reprezintă datoria pe termen mediu și lung.

Conform Legii responsabilității fiscal-bugetare, după ce datoria va depăși 45% din PIB, dar se va situa sub 50%, Ministerul Finanțelor Publice va trebui să prezinte Guvernului un raport privind justificarea creșterii datoriei și să prezinte propuneri pentru menținerea acestui indicator la un nivel sustenabil. Probabil în acel raport vor fi menționate măsurile economice anti-COVID-19, precizează Hotnews.

Cel mai probabil, după ce vor sosi datele pe decembrie 2020, acestea vor indica o datorie publică de peste 45%, ceea ce va impune trecerea la scenariul prezentat mai sus.

Totodată, având în vedere că anul viitor se va lua în considerare un deficit de circa 7% din PIB, datoria publică va depăși, cel mai probabil, 50% din PIB. La acest prag, legea spune că Guvernul prezintă public şi aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut.

Programul cuprinde și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public.

Acest lucru trebuie realizat prin lege și trebuie să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depășirea procentului de datorie publică.

scroll to top