Închide

România, la coada clasamentului UE privind ponderea cheltuielilor pentru îngrijirea preventivă

Avatar
covid 19, coronavirus, dystopia

Fotografie de jewhisperer pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Pandemia de COVID-19 a atras atenția, în mod deosebit, pe activitățile și cheltuielile statelor pentru îngrijirea preventivă, care are ca scop evitarea sau reducerea numărului sau gravității îmbolnăvirilor, precum și a consecințelor și complicațiilor acestora. De altfel, rata mortalității în orice epidemie, inclusiv în cea pe care o traversăm acum, este direct proporțională cu starea precară de sănătate a populației generale.

Datele Biroului European de Statistică – Eurostat arată că în Uniunea Europeană cheltuielile publice și private pentru îngrijirea preventivă au reprezentat 2,8% din totalul cheltuielilor de sănătate în 2018, cu cele mai mari ponderi înregistrate în Italia (4,4%) și Finlanda (4,0%).

La polul opus, cea mai mică pondere a cheltuielilor de îngrijire preventivă a fost înregistrată în Slovacia (0,8% din cheltuielile totale de sănătate), urmată de Grecia, Cipru și Malta (toate 1,3%), precum și România (1,4%).

Ponderea Ingrijirii Preventive
Ponderea cheltuielilor pentru îngrijirea preventivă în totalul cheltuielilor pentru sănătate. Sursa: Eurostat.

În raport cu dimensiunea populației, cheltuielile pentru îngrijirea preventivă au fost cele mai mari în Suedia (165 EUR pe locuitor), Finlanda (152 EUR), Germania (148 EUR) și Olanda (146 EUR), în timp ce a fost cea mai mică în România și Slovacia (ambele 8 EUR pe locuitor). Datele se referă tot la anul 2018, ultimul pentru care Eurostat deține date complete și de încredere.

Suma Ingrijirii Preventive
Sumele cheltuite de către statele membre UE, per cap de locuitor, pentru îngrijirea preventivă. Sursa: Eurostat.
scroll to top