Închide

David Beckham a investit într-o companie care transformă mașini clasice în mașini electrice

Avatar
5314

Foto: Lunaz/The Guardian

Timp de citire: 2 minute

David Beckham, fostul mijlocaș al echipelor Manchester United și Real Madrid a cumpărat 10% din acțiunile Lunaz, o companie din Silverstone care transformă mașini clasice, precum Rolls-Royce, Jaguar and Range Rover, în mașini electrificate. Compania vrea să aplice tehnologia la camioanele de gunoi și la alte vehicule comerciale, scrie The Guardian.

Lunaz face parte dintr-o piață mică, dar în creștere, a companiilor care scot motoarelor poluante și instalează baterii și motoare electrice cu emisii zero.

Pentru Beckham, atracția a devenit clară în timpul unui test pe faimoasa pistă de curse Silverstone, la volanul unui Rolls-Royce Phantom din 1961, electrificat.

Mașinile noi alimentate exclusiv cu motoare pe benzină sau diesel vor fi interzise până în 2030, în Marea Britanie. Cu toate acestea, există încă o cerere în creștere pentru upgrade-uri pe piața auto. În întreaga țară apar ateliere care se adresează acestei noi clase de clienți, întrucât bateriile ajung în sfârșit la punctul în care pot fi introduse în modele mai vechi.

Tehnologia există, dar din punct de vedere financiar, este posibil să treacă ceva timp înainte ca conversiile de mașini de pe piață să fie la îndemână. Taxele Lunaz pentru modelele clasice încep de la 245.000 de lire sterline pentru un Range Rover, fiind doar la îndemâna celor foarte bogați. Pentru un Rolls-Royce istoric, aceste prețuri sunt de 350.000 GBP sau mai mult, chiar foarte mult mai ridicate, în funcție de gama de opțiuni personalizate oferite.

Unul sau două motoare electrice noi ocupă mult mai puțin spațiu decât un motor, permițând Lunaz să integreze baterii personalizate și orice tehnologii mai noi au nevoie clienții, de la aer condiționat la geamuri electrice, încărcătoare de telefoane și televizoare încorporate.

Alte companii adoptă o abordare diferită, cumpărând piese precum baterii second-hand de la puținele mașini electrice care ajung pe piața second hand sau care sunt anulate în caz de accidente.

Lunaz a început abia în 2018, iar noua locație Silverstone ar trebui să poată transforma aproximativ 120 de mașini pe an. O instalație mai mare, care urmează să fie deschisă în curând, se va ocupa de camioane, iar Lunaz speră să modernizeze 4.000 de vehicule pe an până în 2028.

Beckham nu este singurul investitor al cărui interes a fost stârnit: mai sunt implicați proprietarii Daily Telegraph, familia Barclay, frații miliardari Reuben, care au ocupat locul al doilea în lista Sunday Times a celor mai bogați din oameni din Marea Britanie și Alexander Dellal, care provine dintr-o familie de investitori imobiliari. Valoarea investițiilor lor nu a fost dezvăluită.

scroll to top