Cu cât au crescut profiturile companiilor europene de armament datorită războaielor?

, ,
Autor:    -  
soldier, submachine gun, war
Fotografie de WikiImages pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Primele 100 de companii producătoare de arme din lume au înregistrat anul trecut profituri de aproape 600 de miliarde, pe fondul războaielor din Gaza și Ucraina și al unei situații geopolitice în general tensionate, potrivit Euronews.

Companiile producătoare de arme și servicii militare și-au majorat profiturile în întreaga lume cu 4,2%, ajungând la profituri de 598 de miliarde de euro în 2023, potrivit unei analize a Institutului Internațional pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

În Europa, profiturile companiilor de armament au crescut cu 0,2%, o creștere regională relativ mai mică care nu reflectă cu exactitate o creștere a comenzilor și a cererii, potrivit studiului.

Principalele companii de armament care și-au păstrat locul în top 100 sunt compania pan-europeană Airbus, Leonardo din Italia, Thales din Franța, Rolls Royce din Marea Britanie și Rheinmetall din Germania.

Airbus, o companie cunoscută mai ales pentru producția de avioane, a înregistrat profituri din armament reprezentând 18% din veniturile sale totale în 2023. Compania franco-germană are sediul central în Franța, iar armele sale au fost legate de conflictul din Yemen, precum și de proiectele de supraveghere împotriva migranților care încearcă să intre în Europa prin țările mediteraneene.

În 2018, Airbus a semnat un acord în valoare de 600 de milioane de dolari (570 de milioane de euro) cu Israel Aerospace Industries, ca parte a unei colaborări continue între cele două țări în domeniul războiului cu drone, permițând dronelor Heron TP să fie închiriate Ministerului german al Apărării.

Veniturile companiilor germane de armament au crescut substanțial, în mare parte ca urmare a cererii legate de războiul din Ucraina. Rheinmetall, o companie cu sediul central în Dusseldorf, și-a majorat profiturile cu 10%, datorită producției de muniție de 155 mm și livrărilor de tancuri Leopard către Kiev.

Profituri mai mari

Profiturile acestor companii sunt probabil mai mari decât arată datele, spune Lorenzo Scarazzato, cercetător pentru SIPRI.

Companiile mai mici din Suedia, Ucraina, Polonia, Norvegia și Cehia au primit o creștere uriașă a comenzilor, au lansat campanii de recrutare și și-au majorat semnificativ profiturile, indicând o creștere generală a cererii care nu se reflectă încă în profiturile jucătorilor mai mari.

„Vom vedea în anii următori că acesta este doar începutul, pentru că am văzut cum jucătorii mai mici au fost implicați în creșterea veniturilor, în această creștere globală. Dar cei mai mari jucători nu reflectă încă aceste cereri”,

a spus Scarazzato.

„Odată ce aceste companii mai mari, atât în Europa, cât și în SUA, vor crea aceste cereri, vom asista la o creștere semnificativă”.

Companiile turcești au înregistrat, de asemenea, o creștere importantă, în parte datorită obiectivelor țării de a deveni autonomă în ceea ce privește producția de arme, dar și datorită exporturilor legate de războiul din Ucraina. Compania turcă Baykar, care produce UAV-uri înarmate utilizate pe scară largă în Ucraina, și-a văzut profiturile crescând cu 25%, ajungând la 1,9 miliarde de dolari (1,8 miliarde de euro).

În alte părți, analiza SIPRI arată că toate companiile de armament s-au concentrat pe modernizarea armelor nucleare, dezvoltarea nucleară fiind o sursă importantă de profit pentru companiile producătoare de armament.

În Regatul Unit, Atomic Weapons Establishment, care proiectează, produce și întreține focoase nucleare, a înregistrat cea mai mare creștere procentuală a profitului dintre toate companiile britanice din top 100, ajungând la 2,2 miliarde de dolari (2 miliarde de euro).


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!