Închide

De anul viitor, tariful serviciului de transport al Transelectrica va creşte cu 16%

Avatar
strommast, sunset, electricity pylon

Fotografie de Counselling pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Începând cu anul viitor, tariful mediu aplicabil serviciului de transport al energiei electrice de către Transelectrica (TEL) va fi de 23,96 lei/MWh, o creștere de 16% față de cel din acest an, potrivit unui raport al companiei publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), citat de Bursa.

Compania a anunţat că Ordinului ANRE privind aprobarea tarifului mediu pentru serviciul de transport, a componentelor tarifului de transport de introducere a energiei electrice în reţea (TG) şi de extragere a energiei electrice din reţea (TL), a tarifului pentru serviciul de sistem şi a preţului reglementat pentru energia electrică reactivă, practicate de Transelectrica, au fost publicate în Monitorul Oficial.

Conform anunţului, tariful mediu pentru serviciul de transport va urca de la 20,55 lei/MWh în 2021 la 23,96 lei/MWh anul viitor, echivalentul unei creşteri de 16%, din care componenta de introducere a energiei electrice în reţea va creşte de la 1,3 lei/MWh la 1,49 lei/MWh, în timp ce componenta de extragere a energiei electrice din reţea va urca de la 19,22 lei/MWh la 22,47 lei/MWh.

Pe de altă parte, tariful pentru serviciul de sistem va scădea cu 14%, de la 10,82 lei/MWh la 9,32 lei/MWh. Tarifele nu includ TVA.

“Preţul reglementat pentru energia electrică reactivă, practicat de Transelectrica cu respectarea prevederilor din reglementările specifice, aprobat de ANRE, este 0,0907 lei/kVArh (nu include acciza şi TVA). Preţul are la bază preţul mediu estimat al energiei electrice active pentru acoperirea consumului propriu tehnologic în reţeaua de transport, de 302,33 lei/MWh, aprobat de ANRE pentru anul 2021, exprimat în termenii anului 2022”, se mai arată în raportul companiei.

scroll to top