Închide

Șeful Tesla anunță ”Apocalipsa după Elon” și îndeamnă oamenii să facă mai mulți copii

Avatar
boy in red long sleeve shirt sitting on white fur textile

Fotografie de Kate Hliznitsova pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Cel mai bogat om din lume, șeful și fondatorul Tesla, Elon Musk, consideră că amenințarea cea mai mare asupra viitorului civilizației umane este faptul că oamenii nu fac îndeajuns de mulți copii. Avertismentul a fost exprimat în cadrul conferinței anuale organizate de The Wall Street Journal pentru directorii marilor companii americane, fiind citat de Business Insider.

”Cred că unul dintre cele mai mari riscuri la adresa civilizației este rata natalității scăzută și care scade, în continuare, cu rapiditate. Și, cu toate acestea, sunt atât de multe persoane, inclusiv oameni deștepți, care cred că sunt deja prea mulți oameni pe planetă și că creșterea populației este scăpată de sub control. De fapt, e tocmai invers. Vă rog uitați-vă la cifre – dacă oamenii nu vor face mai mulți copii, civilizația se va prăbuși”, a spus miliardarul sud-african.

Musk a evocat și felul în care pandemia de COVID-19 a afectat decizia oamenilor de a face copii. Un raport publicat în cursul acestui an de către Centrul pentru Controlul și Combaterea Bolilor din Statele Unite arată că rata natalității a scăzut cu 4% în America între 2019 și 2020, cel mai brusc declin în aproape 50 de ani. Numărul de nașteri înregistrat în SUA în acest interval de timp a fost cel mai scăzut din 1979.

Declinul ratei natalității în perioade de turbulențe economice și sociale nu este un lucru neobișnuit, oamenii amânând decizia de a face copii în astfel de situații.

Totuși, cele două evenimente majore de anul trecut – recesiunea globală cauzată de pandemia de COVID-19, alături de criza sanitară propriu-zisă – i-au făcut pe sociologi să se întrebe dacă situația va fi una temporară sau un fenomen permanent. Așadar, vor face femeile copii mai târziu, după ce lucrurile revin la normalitate, sau fenomenul se va perpetua, iar familiile vor decide să facă, în general, mai puțin copii și în anii următori?

Oricum ar fi, scăderea ratei natalității nu trebuie să fie perceput drept un scenariu apocaliptic, iar guvernele și marile companii se vor putea ajusta la o lume cu mai puțini oameni.

În SUA rata natalității este în declin de 6 ani întrucât femeile din generația ”millenials” așteaptă până la o vârstă mai târzie să facă primii copii. De fapt, prin aceasta, americanii nu fac decât să-i ajungă din urmă pe cei din restul lumii în această privință.

Declinul demografic face parte dintr-o schimbare de paradigmă mai amplă în majoritatea țărilor dezvoltate sau cu venituri medii în care femeile amână nașterea.

Christine Percheski, profesoară de sociologie la Northwestern University, afirmă că acest lucru se datorează faptului că femeile au acum mai multe căi de a-și găsi împlinirea.

”Este vorba despre faptul că femeile au acces mai facil la educație și oportunități de angajare. Vorbim despre ascensiunea individualismului, creșterea autonomiei femeilor și despre o schimbare a paradigmei valorilor”, spune ea.

Evident, aceste tendințe sunt influențate și de factori macroeconomici.

Milenialii americani se confruntă de ani de zile cu o criză a locuințelor și cu efectele economice de durată ale crizei financiare izbucnite în 2007, la acestea adăugându-se acum impactul economic al pandemiei de COVID-19.

Percheski afirmă că guvernele și marile companii vor fi nevoite să se ajusteze la noua realitate, fiind nevoie de programe care să facă creșterea copiilor mai accesibilă financiar, dar și de mai multă flexibilitate la locul de muncă.

”Chiar dacă au acces la servicii de îngrijire a copiilor de calitate, părinții au nevoie să se ocupe de copii când aceștia se îmbolnăvesc, când trebuie să meargă cu ei la medic, evenimente școlare, și așa mai departe”, afirmă și Matthias Doepke, un economist de la Northwestern University din Illinois, care a publicat o analiză despre efectele pandemiei de COVID-19 pe sexe.

Maria Floro, profesor emerit la American University, este de acord:

”Corporațiile trebuie să suporte, într-un fel sau altul, costul creșterii următoarei generații a forței de muncă. Asta înseamnă să ajute cu plata costurilor îngrijirii copiilor și implementarea unor politici la locul de muncă, prin care să promoveze salarii egale și un echilibru sănătos între muncă și viața de familie atât pentru femei cât și pentru bărbați”, afirmă Floro.

scroll to top