Închide

De câți bani ai nevoie pentru a duce o viață ideală? Răspunsurile pot surprinde

Avatar
cash, money, wealth

Fotografie de kalhh pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

De câți bani ai nevoie pentru a duce o „viață absolut ideală”? Răspunsul pentru majoritatea oamenilor, conform noilor cercetări efectuate de psihologi universitari, este de 10 milioane de dolari (8,6 milioane de lire sterline), dar nu pentru americani, care spun că au nevoie de cel puțin 100 de milioane de dolari și insistă frecvent asupra sumei de 100 de miliarde de dolari, potrivit The Guardian.

Academicieni de la universitățile din Bath, Bath Spa și Exeter au descoperit că, contrar presupunerii că toată lumea vrea să fie cât mai bogată, majoritatea oamenilor spun că ar fi fericiți cu câteva milioane.

Un studiu efectuat pe aproape 8.000 de oameni din întreaga lume a constatat că, în 86% dintre țări, majoritatea oamenilor credeau că își pot atinge viața ideală cu 10 milioane de dolari sau mai puțin.

În Argentina, India și Rusia, mai mult de 50% dintre oameni au spus că ar dori 1 milion de dolari sau mai puțin. Cu toate acestea, în SUA, majoritatea oamenilor au spus că ar avea nevoie de cel puțin 100 de milioane de dolari sau mai mult pentru a duce o viață ideală, 31,7% (cel mai popular răspuns) spunând că și-ar dori cel puțin 100 de miliarde de dolari.

În Marea Britanie, cel mai popular răspuns (26%) a fost 1 milion de dolari, iar majoritatea a spus că 10 milioane de dolari sau mai puțin ar fi adecvat. Treisprezece la sută au spus că ar dori 100 de miliarde de dolari sau mai mult.

„Un principiu economic fondator conform căruia toată lumea este motivată de „dorințe nelimitate”, blocat pe o bandă de alergare consumeristă și străduindu-se să acumuleze cât mai multă bogăție , este neadevărat”, a spus studiul publicat în Nature Sustainability. „[Credința] în acest principiu a avut, de asemenea, consecințe grave asupra sănătății planetei. Efortul de a crește în mod continuu bogăția individuală și urmărirea creșterii economice nesfârșite au avut un cost mare. Pe măsură ce bogăția a crescut, la fel au crescut și utilizarea resurselor și poluarea.”

Dr. Paul Bain, cercetător principal și cititor la departamentul de psihologie de la Universitatea din Bath, a spus că, deși cifrele din răspunsurile tipice sună ca o mulțime de bani, „când se consideră că reprezintă bogăția ideală a unei persoane în întrega sa viață sunt relativ moderate”.

„Ideologia dorințelor nelimitate, atunci când este portretizată ca natură umană, poate crea presiune socială pentru ca oamenii să cumpere mai mult decât doresc de fapt”, a spus el. „Descoperirea faptului că viețile ideale ale majorității oamenilor sunt de fapt destul de moderate ar putea face ca oamenii să se comporte mai ușor din punct de vedere social în moduri care sunt mai aliniate cu ceea ce îi face cu adevărat fericiți și să sprijine politici mai puternice pentru a ajuta la protejarea planetei.”

Dr. Renata Bongiorno, co-autor al raportului și psiholog social la Universitatea Bath Spa și la Universitatea din Exeter, a declarat: „Descoperirile sunt o reamintire clară a faptului că opinia majorității nu se reflectă neapărat în politicile care permit acumularea de averi excesive de către un număr mic de indivizi. Dacă majoritatea oamenilor luptă pentru o bogăție limitată, politicile care sprijină dorințele mai limitate ale oamenilor, cum ar fi o taxă pe avere pentru a finanța inițiative de sustenabilitate, ar putea fi mai populare decât este adesea descris.”

O coaliție din ce în ce mai mare de politicieni și formatori de opinie solicită introducerea impozitelor pe avere în întreaga lume pentru a ajuta la reducerea decalajului „uimitor” dintre cei mai bogați și cei mai săraci din societate.

Rowan Williams, fostul arhiepiscop de Canterbury, a cerut guvernului Marii Britanii să impună un impozit pe avere pentru cei superbogați pentru a ajuta la combaterea „inegalității în creștere”, despre care el a spus că dăunează profund moralului și încrederii noastre colective.

„Inegalitatea în creștere este o problemă majoră în societatea noastră și toate dovezile sugerează că acest lucru dăunează profund moralului și încrederii noastre colective”, a spus Williams. „Un impozit pe avere de genul pe care îl susținem recunoaște că recompensele extrem de disproporționate pentru un număr foarte mic de cetățeni nu vor contribui la o comunitate națională coerentă și justă.”

Williams le-a spus celor superbogați că nu ar trebui să vadă răsplătirea către societate în general ca pe o povară fiscală, ci ca pe „o oportunitate de a construi o economie stabilă, durabilă, care să funcționeze pentru toată lumea”.â

Cifrele guvernamentale arată că cei mai bogați 1% dintre gospodăriile din Marea Britanie au fiecare cel puțin 3,6 milioane de lire sterline. La celălalt capăt al scalei, cei mai săraci 10% dintre gospodării au 15.400 de lire sterline sau mai puțin, aproape jumătate fiind împovărați cu mai multe datorii decât au în active, potrivit datelor publicate de Oficiul pentru Statistică Națională.

Un impozit pe avere pentru cei 1% ar putea genera cel puțin 70 de miliarde de lire sterline pe an, potrivit cercetării Universității Greenwich. Aceasta ar fi echivalent cu 8% din impozitul total actual, dar ar afecta doar aproximativ 250.000 de gospodării.

Comisia pentru impozitul pe avere, înființată în 2020 pentru a lua în considerare costurile și beneficiile impunerii unui impozit pe avere, a recomandat un impozit unic de 1% pentru gospodăriile cu peste 1 milion de lire sterline. Acesta a spus că taxa va genera 260 de miliarde de lire sterline – mai mult decât suficient pentru a acoperi finanțarea pe un an a NHS și cheltuielile de asistență socială.

scroll to top