Închide

De ce o mașină electrică este mai ieftină la întreținere? Ce trebuie să știi când o cumperi?

Avatar
Masina Electrica

Foto: EY.com

Timp de citire: 2 minute

Cu un număr mult mai mic de piese în mișcare, dar și cu mai puține consumabile care trebuie schimbate, mașina electrică este mult mai ușor de întreținut decât o mașină obișnuită. Totuși, înainte de a te înhăma la plata unui preț deloc mic, ar trebui să știi câteva informații de bază.

Conceptul din spatele mașinilor electrice este unul foarte simplu. Electricitatea este stocată într-un pachet de baterii iar această energie electrică este utilizată pentru a alimenta motorul mașinii și a pune în mișcare mașina.

La o mașină electrică, atenția utilizatorilor se mută de la motoare (care, în principiu, sunt mai simple decât cele convenționale) către baterie. Mulți producători oferă o garanție a bateriei de 8-10 ani, dar bateriile vor funcționa la parametri acceptabili încă o bună perioadă de timp.

Prețul unei baterii noi poate varia între 5.000 și 10.000 de euro, dar specialiștii anticipează că prețul acestora va scădea semnificativ în următorii 10 ani datorită îmbunătățirii proceselor de producție, dar și a inovațiilor tehnologice.

De unde economiile?

În peimul rând din piesele puține. În timp ce un vehicul tradițional are mii de componente care vor trebui întreținute (de exemplu, sisteme de răcire, bujii, pompe de combustibil, catalizator, EGR, cutie de viteze), majoritatea mașinilor electrice au mult mai puține componente.

Deoarece există mai puține elemente de întreținut, la mașinile electrice costurile de întreținere pot fi mult mai mici. Acest lucru va depinde de model, deoarece electricele mai puțin obișnuite ar putea fi mai scumpe atunci când vine vorba de piese de schimb.

În al doilea rând, datorită frânării regenerative, uzura plăcuțelor de frână la mașinile electrice este la jumătate față de cea survenită la o mașină obișnuită.

Iar în al treilea rând, mașinile electrice au în general doar trei lichide care trebuie schimbate în mod regulat: lichid de răcire, lichid de frână și lichid de spălare a parbrizului, conform dcnews.ro.

Totuși, costurile mai mici de întreținere pot fi compensate de o plată inițială mai consistentă pentru autovechiculele cu propulsie electrică sau hibridă.

scroll to top