Închide

ANALIZĂ Prognoza experților. Creșterea prețurilor ajunge curând pe rafturile supermarketurilor

Avatar
Supermarket

Foto: Kleine Zeitung

Timp de citire: 4 minute

În ciuda ratelor ridicate ale inflației, prețurile la alimente au rămas recent surprinzător de stabile. Experții consideră că acest „sezon închis” pentru consumatori se apropie de sfârșit. Iar consumul, ca motor al creștere postpandemice peste tot în Europa, se va calma, după cum relevă o analiză Kleine Zeitung.

A fost o surpriză chiar și pentru experți, pe fondul ratei inflației deja ridicate din iulie. Prețurile la produsele alimentare pe piețele europene au rămas până acum stabile. Lucru care s-a întâmplat și în Austria. Acest lucru a fost surprinzător, deoarece majoritatea prețurilor de bază ale mărfurilor au cunoscut o singură direcție de luni de zile: doar în sus.

Doar în iulie, prețurile pieței mondiale pentru bunurile agricole au crescut cu 41% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, după cum arată o analiză curentă a Institutului de Cercetări Economice  de la Viena (Wifo). În prima jumătate a anului, prețurile de consum pentru alimentele și băuturile din Austria au crescut doar relativ moderat cu 0,9 la sută. Dar creșterea nu se va opri aici, prezic experții Wifo, Franz Sinabell și Josef Baumgartner.

„Experiența arată că piața reacționează la prețurile produselor alimentare cu un decalaj după modificările costurilor la produsele agricole.”

Prețul cărnii de porc a crescut acum din nou cu 2,3%. Asta după ce din cauza blocajelor pandemice și a embargoului chinez pentru Germania, prețurile scăzuseră anterior cu peste 20 la sută

Concurența uriașă a păstrat prețurile jos

„Până în prezent, concurența dintre lanțurile de retail a fost prea mare ”, explică Sinabell. Dar când expiră contractele de furnizare pe termen lung, va exista o ajustare a prețului în sens ascendent.

Pentru a doua jumătate a anului 2021 și prima jumătate a anului 2022, economiștii se așteaptă ca prețurile de consum pentru alimentele neprelucrate să crească cu 2,6 la sută și 3,8 la sută, iar pentru alimentele procesate cu 2,5 la sută și, respectiv, 4 la sută. În unele cazuri, modul în care aceasta va afecta bunurile individuale este încă dificil de prezis.

Breasla brutarilor a precizat recent că prețurile la pâine și produse de patiserie vor crește cu aproximativ 10 la sută în toamnă, dar în multe alte sectoare efectele nu pot fi încă precis cuantificate. Secretarul General al Camerei de Agricultură din Viena, Ferdinand Lembacher, nu consideră justificată concentrarea discuției asupra costurilor materiilor prime. Nu ar fi văzut niciodată pâinea scumpită atunci când prețurile cerealelor scad. Motivul pentru aceasta este clar:

„În pâine, prețul cerealelor, ca parte din costurile suportate de agricultură, reprezintă cinci până la șase procente”, declară acesta.

Cartoful este un prim exemplu de urcări și coborâri ale prețurilor agricole. În 2019 a crescut cu 23,6 la sută, în 2020 prețul a scăzut cu 47,1 la sută și acum este cu 60 la sută sub anul precedent din cauza producției ridicate 

Scăderea costurilor nu are niciun efect

Ceea ce observă și economiștii: fluctuațiile prețurilor în comerțul cu alimente sunt asimetrice. Prețurile ridicate ale materiilor prime sunt de obicei transmise consumatorilor foarte repede. Pe de altă parte, costurile de scădere afectează prețurile din magazin mult mai încet.

Condițiile meteorologice extreme au condus la eșecuri ale culturilor de zmeură, caise, mure și afine, printre altele. Potrivit Asociației Industriei Alimentare, acest lucru va duce la „creșteri dramatice ale prețurilor”. Iar acest lucru afectează procesatorii și producătorii de sucuri.

Prețurile mai mari ale cerealelor, piesele de schimb mai scumpe pentru mașinile agricole și din industria alimentară și costurile crescute de transport înseamnă toate că pâinea și produsele de patiserie devin din ce în ce mai scumpe. Potrivit breslei, o creștere de aproximativ zece la sută poate fi așteptată începând din toamnă.

Pentru producători, prețurile sunt chiar prea mici!

Pentru reprezentantul fermierilor, prețurile la alimente în Europa sunt de fapt încă prea ieftine.

„Un fermier de lapte nu poate calcula costurile de producție să-și poată stabili prețul în consecință. El primește prețul plătit pe piața internațională.”

În consecință, fermierii nu sunt cu siguranță factori motori ai inflației. Direcția este clară: prețurile sunt în creștere pe toate piețele de aprovizionare. Vin în plus și blocaje în aprovizionare, de exemplu cu europaleții, sticla goală și aluminiul. De asemenea, costurile cu personalul și energia sunt în creștere. 

Katharina Koßdorff de la Asociația pentru Industria Alimentară menționează, de asemenea, costurile în creștere pentru transport și ambalare.

„Este foarte neobișnuit ca astfel de evoluții ale pieței să se producă practic în același timp la atât de multe niveluri. Acest lucru pune în prezent provocări extreme pentru companiile din industria alimentară.”

Lăptăriile cer, de asemenea, prețuri mai mari cu 5-7% pentru lapte și unt, iar fermierii insistă și asupra unui preț mai mare pentru lapte. Negocierile dure cu comercianții cu amănuntul sunt încă în curs.

Când sunt reportate costurile?

Dar o întrebare crucială este, de asemenea: cum, când și în ce măsură lanțurile de retail vor transmite clienților orice creștere de preț? Aici directorul general al asociației comerciale austriece, Rainer Will, nu se așteaptă la o creștere accentuată a prețurilor și pare calm:

„Există o concurență puternică în comerțul cu alimente și clienții doresc prețuri scăzute”.

De asemenea, boss-ul rețelei comerciale Hofer din Austria (Aldi în Germania), Horst Leitner, a părut îngăduitor cu fermierii și a declarat recent:

„Dacă costurile producătorilor sunt prea mari, aceștia trebuie să compensați”.

El nu crede că prețurile de achiziție mai mari rezonează cu consumatorii. Deoarece competiția dură între prețurile din comerțul alimentar va aduce o „toamnă fierbinte”.

scroll to top