Închide

Decizie controversată în Franța: scade limita de vârstă de la care tinerii pot conduce singuri

Avatar
woman, truck, vehicle

Fotografie de Pexels pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Guvernul francez va scădea limita legală de la 18 la 17 ani pentru ca o persoană să conducă singură, a anunțat marți premierul Elisabeth Borne, relatează AFP.

„Din ianuarie 2024, vom putea obține permisul de conducere de la 17 ani și vom putea conduce de la 17 ani”, în loc de 18 ani, a spus premierul, subliniind că această măsură ar fi „un real plus”.

În prezent, un adolescent poate obține permisul de conducere de la 17 ani dacă este însoțit, dar nu are voie să conducă singur decât la împlinirea vârstei de 18 ani, transmite stiridinsurse.ro.

Ajutorul de 500 de euro acordat celor care își fac ucenicia în șoferie pentru a-și finanța pregătirea pentru examen va fi extins la elevii din liceele profesionale, a adăugat șeful guvernului.

În timp ce accidentele rutiere reprezintă principala cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, Elisabeth Borne a promis că va fi „foarte atentă” la nivelul necesar „pentru a obține permisul.

Decizia scăderii vârstei este criticată

Mai multe asociații și-au exprimat ostilitatea față de coborârea limitei de vârstă.

„Suntem opusul a ceea ce trebuie făcut pentru a reduce la jumătate numărul deceselor din accidente rutiere până în 2030”, a spus Jean-Yves Lamant, președintele Ligii împotriva violenței rutiere.

Pentru Anne Lavaud, directorul general al Asociației Prevenirea Rutieră „nu este deloc o idee bună, rezolvă o problemă cu un nou risc”.

Fără majoritate absolută în Adunarea Națională, executivul a spus că dorește să se concentreze pe măsuri concrete de schimbare a vieții de zi cu zi a francezilor, pe fondul nemulțumirilor provocate de criza pensiilor față de Emmanuel Macron.

scroll to top