Închide

Decontul pentru cele 500 de mii de tablete, din fonduri europene, accesibil abia anul viitor

Avatar
ipad, technology, tablet

Fotografie de SchoolPRPro pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cererile de finanțare pentru a accesa fonduri externe pentru echipamente electronice și materiale sanitare în școli, conform ordonanței de urgență prin care guvernul a stabilit în acest sens 175 de milioane de euro, vor putea fi depuse în perioada octombrie-ianuarie. Contractele de finanțare vor putea fi încheiate începând cu 1 decembrie, iar depunerea cererilor de rambursare și decontarea cheltuielilor vor putea fi făcute doar între 15 decembrie-15 ianuarie, iar decontarea se va face după principiul “primul venit, primul servit”, transmite G4 Media.

Asta prevede calendarul transmis marți autorităților publice locale, unităților școlare și inspectoratelor, printr-un document obținut de EduPedu.ro, semnat de vicepremierul Raluca Turcan și de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

În document sunt descrise aceste tipuri de cheltuieli pe care autoritățile publice locale și unitățile de învățământ le pot face (tablete conectate la Internet, materiale de protecție sanitară și containere sanitare), urmând să fie decontate din fonduri externe.

Documentul continuă cu precizarea că aceste achiziții se pot face “cu respectarea revederilor legale privind achizițiile publice și cu încadrarea în creditele de angajament și bugetele aprobate conform legii, înainte de depunerea cererilor de finanțare pentru a obține decontarea din fonduri externe nerambursabile. Aceste categorii de cheltuieli sunt eligibile începând cu data de 01.08.2020.”

Documentul prevede ce reguli trebuie respectate în această procedură:

“Cheltuielile ocazionate de achizițiile necesare pentru începerea anului școlar se vor deconta din fonduri externe nerambursabile, în baza contractelor de finanțare legal încheiate cu beneficiarii eligibili, cu respectarea principiului primul venit-primul servit, cu respectarea pragului minim de calitate a proiectelor, în limita fondurilor aprobate cu această destinație”.

Potrivit G4 Media, calendarul prevăzut în document include și o eroare – el prevede că întreaga procedură de decontare se încheie în ianuarie 2020, nu 2021.

scroll to top