Închide

Der Standard: România e umilită, în timp ce autocrații Orbán și Vučić sunt flatați de Viena

Avatar
Nehammer Karner

Oile negre ale Austriei pentru români: cancelarul Karl Nehammer și Ministrul de Interne Gerhard Karner. Foto: APA/Helmut Fohringer, DerStandard.at

Timp de citire: 2 minute

“Extinderea Schengen: lipsa spiritului european” se numește articolul de deschidere de joi seara în ediția online a cotidianului austriac Der Standard. “Oricine cunoaște istoria țării noastre ar trebui să fie conștient de puternicele legături istorice și culturale cu România”, scrie editorialistul prestigiosului ziar vienez, Adelheid Wolfl.

Ministrul de Interne, Gerhard Karner, a votat de fapt împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Dar faptele nu joacă niciun rol în votul austriac, mai ales în cazul României. Cu toate acestea, iată câteva: în timp ce peste 47.000 de persoane au fost reținute la granița cu Ungaria în 2022 și 24.000 la granița cu Serbia, au fost doar 184 la granița cu România. Mult mai puțin decât la granița cu Croația, cu a cărei intrări în zona Schengen a fost de acord, joi, Karner.

Acest lucru are de-a face cu faptul că principala rută pentru migranți pur și simplu nu trece prin România, scrie Wolfl în Der Standard. Potrivit agenției UE de protecție a frontierei Frontex, încercările de trecere neregulată a frontierei în România au scăzut chiar cu 31% în acest an.

Prejudiciul prevenirii

“Lui Gerhard Karner și cancelarul Karl Nehammer (ambii la Popularii austrieci de la ÖVP) nu numai că le lipsește spiritul european, ci și spiritul austriac. Pentru că oricine cunoaște istoria țării noastre ar trebui să știe despre puternicele legături istorice și culturale cu România”, spune editorialistul.

Împiedicarea accesului la Schengen dăunează și investitorilor locali austrieci și asistentelor medicale de geriatrie din România, care continuă să fie nevoiți să aștepte la graniță când ajung pentru a avea grijă de pensionarii austrieci.

România este, de asemenea, o țară care a întreprins reforme mai susținute decât oricare alta din Europa de Est în ultimele trei decenii, scrie Der Standard.

“Societatea civilă românească puternică asigură în mod repetat că democratizarea, lupta împotriva corupției și independența justiției continuă să fie promovate. Semnalul pe care Austria îl trimite în regiune cu acest veto este grotesc greșit. Nu trebuie să te aliezi cu autocrații revizioniști, ci cu democrații”, spune Adelheid Wolfl.

Cei mai răi autocrați

Cu toate acestea, în timp ce Nehammer și Karner s-au apropiat recent din ce în ce mai mult de Ungaria și Serbia, care sunt responsabile pentru faptul că numărul cererilor de azil în Austria a crescut enorm în acest an, și chiar a promis bani și sprijin către cei mai odioși doi autocrați din Europa – premierul ungar Viktor Orbán și Președintele sârb Aleksandar Vučić -, România este umilită.

“Naționaliștii iliberali sunt flatați, iar reformatorii umiliți. În Balcani, acesta lucru este văzut de acum ca un ghid prin care brutalii ar trebui să se afirme împotriva celor care susțin valorile și dezvoltarea pozitivă”, conchide editorialistul Der Standard.

scroll to top