Închide

Deși vânzările Jumbo au crescut în 2021, grupul elen amână deschiderile de noi magazine

Avatar
Jumbo Yyub

Sursă foto: Turnul Sfatului

Timp de citire: 2 minute

Vânzările retailerului de jucării Jumbo au crescut în România cu 7% în 2021, comparativ cu anul anterior, deși au înregistrat o scădere în luna cadourilor de Crăciun. Grecii se așteaptă ca problemele din lanțul de aprovizionare și presiunile inflaționiste să continue, așa că mențin decizia de a amâna noile deschideri planificate, potrivit Retail.ro.

Vânzările Jumbo din România au scăzut în luna decembrie din 2021 cu 9,8% față de aceeași perioadă a anului anterior, după ce certificatul verde a devenit obligatoriu pentru intrarea în magazine. Per total, anul trecut, Jumbo a raportat vânzări în creștere cu 7% față de 2020 pe plan local, unde are 14 magazine.

Reprezentanții Jumbo se așteaptă, însă, ca problemele din lanțul de aprovizionare și presiunile inflaționiste să continue în 2022, deși inițial se așteptau să fie temporare.

Grupul elen a decis să amâne deschiderile de noi magazine și să implementeze o nouă strategie pentru produsele de pe piață. Luna cadourilor a majorat vânzările la nivel de grup cu 95%, în contextul în care țările în care operează au impus restricții de acces în magazine persoanelor care nu au certificat verde. În 2021, vânzările pe cele patru piețe s-au majorat cu 19,8% față de 2020.

În Grecia, toate magazinele au fost deschise în 2021 și au înregistrat vânzări nete mai mari cu 32%. În Cipru, vânzările au crescut pe final de an cu 15%, iar în tot anul s-au majorat cu 12% față de 2020. Și vânzările din Bulgaria au crescut cu 0,9% în decembrie, comparativ cu aceeași lună de anul anterior; aici vânzările totale au crescut cu 0,5% în 2021.

Vânzări în creștere pentru Jumbo în prima parte din anul 2021

Prima jumătate a anului 2021 a adus rezultate financiare mai bune decât în 2020 pentru retailerul grec de jucării și decorațiuni Jumbo, care se ocupă de achiziția de terenuri pentru noi magazine în Sibiu și Iași, dar este nevoit să amâne inaugurările din cauza pandemiei și a problemelor din lanțul de aprovizionare.

Magazinele din România au generat în primul semestru din anul trecut 23,10% din cifra de afaceri a grupului și au contribuit cu 27,52% din EBITDA, valori în creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Piața din România rămâne a doua, după Grecia, unde Jumbo are cele mai multe magazine care generează aproape 56% din cifra de afaceri a grupului.

În prima jumătate din 2021, Jumbo România a raportat vânzări nete în valoare de 72,4 milioane de euro, în creștere față de anul trecut, când a raportat vânzări de 53,7 milioane de euro și un profit brut de 36,7 milioane de euro, cu 10 milioane de lei mai mult ca anul anterior, potrivit raportului financiar publicat de companie.

Grupul Jumbo are o rețea de 80 de magazine: 52 în Grecia, 5 în Cipru, 9 în Bulgaria și 14 în România și magazine online în Grecia și Cipru. În România, grupul a intrat în august 2006 și în prezent operează 14 hiper-magazine: 4 în București și câte unul în Timișoara, Oradea, Arad, Ploiești, Pitești, Constanța, Suceava, Bacău, Brăila și Brașov. Jumbo are 1.324 de angajați pe plan local, dintre care 43 sunt sezonieri.

scroll to top