Închide

Deținătorul francizei KFC, Pizza Hut și Taco Bell trece pe profit după pierderi de milioane în 2022

Avatar
Timp de citire: 3 minute

Sphera Franchise Group (SFG), grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România iar nivel internaţional, restaurante KFC în Republica Moldova şi în unele zone din Italia, a raportat în primul semestru al acestui an un profit net de 19,4 milioane lei, faţă de o pierdere netă de 8,7 milioane lei în prima parte a anului 2022.

Veniturile grupului au urcat în primele şase luni cu 14,8%, la 695,6 milioane lei, faţă de perioada similară a anului trecut.

”Sphera Franchise Group, cel mai mare grup din industria de food service din România, şi-a continuat creşterea în primele şase luni din 2023, cu vânzări de 695,6 milioane lei, mai mari cu 14,8% faţă de perioada similară a anului trecut, înregistrând totodată cel mai profitabil prim semestru din istoria sa, cu o creştere de trei cifre a profitului operaţional al restaurantelor şi a EBITDA”, anunţă grupul.

Profitul operaţional al restaurantelor a ajuns la 60,6 milioane lei în primele şase luni, în creştere cu 136,3%, datorită performanţei îmbunătăţite la nivelul tuturor brandurilor, având contribuţii semnificative KFC România (52,2 milioane lei, +69,7%) şi KFC Italia, care a trecut de la o pierdere operaţională a restaurantelor de 3,4 milioane lei la o valoare pozitivă de 6,7 milioane lei. Atât KFC Moldova, cât şi Taco Bell au înregistrat îmbunătăţiri semnificative (de 54,9% şi, respectiv, 250,5%), în timp ce Pizza Hut şi-a înjumătăţit pierderea operaţională a restaurantelor (la 1,7 milioane lei), ca urmare a unui proces complex de eficientizare a activităţii, care va continua şi în perioada următoare.

 Similar cu evoluţia profitului operaţional al restaurantelor, KFC Italia a dus EBITDA de la o poziţie negativă în semestrul 1 2022 la una pozitivă în semestrul 1 2023, atingând pragul de rentabilitate din punct de vedere al profitului net. Marja EBITDA a variat în funcţie de brand, KFC Moldova având cel mai înalt nivel (15,9%), urmat de KFC România (9,3%), KFC Italia (7,1%) şi Taco Bell (3,8%).

”Grupul a încheiat primul semestru cu un profit net de 19,4 milioane lei, comparativ cu o pierdere netă de 8,7 milioane lei în semestrul 1 2022. Această redresare se datorează performanţei puternice a KFC România şi KFC Moldova, care împreună au înregistrat un profit net combinat de 27,5 milioane lei, precum şi subsidiarei KFC Italia care a atins pragul de rentabilitate, datorită unui control eficient al costurilor şi optimizării activităţilor, incluzând închiderea a două restaurante neperformante. Această îmbunătăţire a profitabilităţii poate fi atribuită în principal măsurilor eficiente de control al costurilor luate în cadrul companiilor din grup.”,

spune compania printr-un comunicat de presă.

Toate brandurile au înregistrat venituri mai mari în primele şase luni din 2023 faţă de perioada similară a anului precedent – KFC: +15,4%, la 595,9 milioane lei, Pizza Hut +1,7%, la 59 milioane lei, Taco Bell +29,1%, la 40,7 milioane lei.

Sphera a raportat creştere pe toate pieţele pe care activează şi pentru fiecare brand din portofoliu, în trimestrul al doilea din 2023. Vânzările au ajuns la 360,5 milioane lei, mai mari cu 10,1% faţă de T2 2022. Vânzările din România au contribuit cu 311,3 milioane lei (+9,4%), Italia cu 44,4 mil. lei (+14,4%) şi Republica Moldova cu 4,9 mil. lei (+19,7%).

“În trimestrul II 2023, rezultatele foarte bune la nivel de vânzări şi profituri au condus la cea mai profitabilă primă jumătate a anului din istoria grupului nostru. În ciuda obstacolelor, vânzările au crescut consistent în primele şase luni ale lui 2023 şi, datorită strategiei comerciale eficiente şi a managementului riguros al costurilor, profitabilitatea s-a îmbunătăţit semnificativ. Această performanţă este în linie cu aşteptările noastre, susţinând perspectivele anului în curs. Rămânem fideli strategiei care a dat rezultate, bine ancoraţi în puterea brandurilor noastre şi adaptându-ne constant la condiţiile pieţei”,

a declarat Valentin Budeş, CFO, Sphera Franchise Group

Sphera Franchise Group este cel mai mare grup din industria de food service din România, deţinând companiile care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România şi KFC în Chişinău, Republica Moldova, şi în anumite zone din Italia.

Grupul deţine peste 175 de restaurante pe cele trei pieţe şi are aproximativ 5.000 de angajaţi. Sphera Franchise Group este listată pe Bursa de Valori Bucureşti din 2017, sub simbolul SFG, fiind singura companie din HoReCa inclusă în indicele principal BET, precum şi în FTSE Global Microcap.

scroll to top