Închide

Germania și Franța cer UE să reducă birocrația pentru companii

Avatar
bundestag, german flag, reichstag

Fotografie de FelixMittermeier pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Guvernul german și Franța doresc să lanseze o inițiativă prin care să ceară UE să reducă obligațiile de raportare pentru companii, un efort care, speră Berlinul, va contribui la relansarea economiei sale, potrivit Euractiv.

Conform previziunilor de creștere pentru 2023, Germania va rămâne în urma tuturor celorlalte economii majore în acest an, ceea ce face ca politica economică să fie o prioritate principală pentru guvern, care își petrece marți și miercuri (29-30 august) reunit la o retragere ministerială de două zile, cu ușile închise, la Castelul Meseberg.

“Germania are nevoie de impulsuri pentru a consolida economia și creșterea economică”, se arată într-un plan în 10 puncte (vezi mai jos) publicat marți. Documentul, adoptat la reuniunea de la Meseberg, a fost redactat de cancelarul Olaf Scholz (SPD/S&D) și de miniștrii săi cheie Robert Habeck (Verzi) și Christian Lindner (FDP/Renew). “De-a lungul deceniilor, în Germania s-a dezvoltat un adevărat mușuroi de birocrație greu de parcurs”, se arată în document. “Acest lucru a devenit un adevărat obstacol pentru investiții, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii”.

Prin urmare, una dintre prioritățile cheie a fost reducerea birocrației în Germania și la nivelul UE.

“Procedurile ar trebui accelerate, birocrația ar trebui redusă și, dacă este posibil, nu ar trebui creată o nouă birocrație. În Germania, ca și în Uniunea Europeană”, argumentează planul în 10 puncte.

Ministrul Economiei, Robert Habeck (Verzii) și ministrul Justiției, Marco Buschmann (FDP), doresc să lanseze un demers franco-german pentru reducerea obligațiilor de raportare.

“Pentru Germania și Franța, este clar: regulile lejere care declanșează o dinamică pentru inovare și progres în Europa sunt o condiție prealabilă de bază pentru o creștere durabilă în Uniunea Europeană”, a declarat pentru EURACTIV purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei al lui Habeck. “Prin urmare, solicităm împreună Comisiei Europene să elaboreze un plan de acțiune ambițios pentru măsuri de accelerare și de ușurare care pot fi puse în aplicare pe termen scurt”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Demersul pentru o inițiativă franco-germană vine ca răspuns la declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron, care a cerut o “pauză” în ceea ce privește noile norme de mediu ale UE. La momentul respectiv, apelul său a fost salutat de ministrul german al justiției, Buschmann (FDP), în timp ce membri ai Partidului Verzilor lui Habeck au criticat această inițiativă.

Purtătorul de cuvânt a declarat că guvernul german a fost “în contact” cu Franța în legătură cu propunerile sale și că “va urma o coordonare detaliată”. Ministerul francez al Economiei nu a răspuns la o solicitare de comentarii până la ora publicării.

scroll to top