Deutsche Telekom vrea să rezolve problema acoperirii mobile cu o inovație ”stratosferică”
Compania de telefonie mobilă Deutsche Telekom a anunțat luni că a testat cu succes o stație aeriană amplasată în stratosfera terestră, inovație prin care speră că va rezolva problema acoperirii semnalului mobil în zonele îndepărtate și greu accesibile pentru rețelele terestre, relatează Reuters.
Grupul german de telecomunicații și partenerul său, startup-ul britanic Stratospheric Platforms Ltd, au anunțat că un aparat de zbor fără pilot care zboară la 14.000 de metri altitudine a reușit să se conecteze cu rețeaua sa terestră 4G de pe o antenă aflată la bord. Stația aeriană, care poate acoperi o suprafață cu raza de 100 km, a gestionat apeluri vocale și video, descărcări de date și navigare web de la un utilizator de smartphone de la nivelul solului, în timpul zborurilor de încercare la începutul acestei luni.
”Am arătat că putem oferi internet rapid și conectivitate oriunde”, a declarat Bruno Jacobfeuerborn, director executiv al companiei Deutsche Telekom. ”În zonele greu accesibile pentru antenele obișnuite, stațiile aeriene vor fi extrem de utile pentru rețelele noastre mobile.”
Găzduirea stațiilor din stratosferă promite o latență scăzută, de care noile rețele 5G vor avea nevoie pentru a sprijini inovațiile tehnologice, cum ar fi mașinile cu conducere autonomă, unde durata de latență a rețelei este vitală.
Totuși, deși acest nou tip de antene aeriene oferă un avantaj de viteză și cost față de sateliți, menținerea lor în aer reprezintă o provocare pentru proiectanți.
Compania Loon din grupul Alphabet (Google) utilizează baloane de mare altitudine pentru a opera rețele wireless, în timp ce Facebook a readus la sol o dronă experimentală alimentată cu energie solară, în urmă cu doi ani, după ce a concluzionat că nu este fezabilă.
Zborurile-test ale Deutsche Telekom au fost realizate deasupra sudului Bavariei, folosind un avion cu elice H3Grob 520 adaptat, iar partenerul său, Stratospheric Platforms, a anunțat că se află încă în dezvoltare propriul proiect de aparat de zbor fără pilot.
Startup-ul britanic spune că aparatul său ultra-ușor și fără emisii va avea o anvergură de 60 de metri – la fel de mare ca un Boeing 747 -, dar cântărește doar 3,5 tone, urmând să fie capabil să rămână în aer timp de una până la două săptămâni. Acesta va utiliza un sistem de celule de combustie cu hidrogen care combină hidrogenul lichid și oxigenul, generând o producție de energie mai mare decât celulele solare. Produsul rezidual va fi reprezentat doar de vaporii de apă.
Richard Deakin, director executiv al Stratospheric Platforms, a declarat că lucrează la implementarea operațională ”în jurul anului 2024”.