Închide

Deutsche Welle a reluat emisia în maghiară, pe fondul îngrădirii libertății presei de la Budapesta

Avatar
budapest, hungary, parliament

Fotografie de Hermann pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Postul de televiziune german Deutsche Welle (DW) a început să producă materiale în limba maghiară, pentru prima dată în ultimele decenii, decizie motivată de îngrijorările privind declinul pluralității și libertății presei de la Budapesta, sub guvernarea partidului FIDESZ, condus de Viktor Orbán, anunță agenția Reuters.

Acum câteva luni, Radio ”Europa Liberă” a reluat, la rândul său, serviciile în limba maghiară. ”Europa Liberă” a fost o inițiativă americană de după Al Doilea Război Mondial, menită să răspândească valorile occidentale către ascultătorii din spatele Cortinei de Fier, înfometați de informații în timpul Războiului Rece.

”Observăm că diversitatea mass-media și libertatea presei se înrăutățesc constant în Ungaria”, a spus Peter Limbourg, directorul general al DW.

Guvernul de dreapta al prim-ministrului Viktor Orbán a fost criticat de grupurile de drepturi presei pentru îngrădirile și amestecurile în controlul mijloacelor de informare în masă, fie printr-un control direct, fie prin cheltuieli publicitare direcționate sau reglementări.

În ultimii șapte ani, Ungaria a scăzut 33 de locuri în clasamentul libertății presei, întocmit de organizația ”Reporteri fără frontiere”. Luna aceasta, Klubrádió, ultimul post de radio pro-opoziție, a fost adus la tăcere, după ce și-a pierdut licența de difuzare.

Decizia luată de DW, care amintește de perioada de glorie a radiodifuziunii internaționale din timpul Războiului Rece, când posturile internaționale susținute de guverne din ambele părți ale Cortinei de Fier luptau la baionetă pentru a-și face auzită viziunea asupra lumii, a atras o reacție acerbă la Budapesta.

”DW este profund părtinitor și alimentează ani de zile orbánofobia irațională. Dacă astfel arată așa-numita presă germană «de serviciu public», atunci suntem profund îngrijorați de pluralismul mass-media în Germania”, a transmis, prin e-mail, purtătorul de cuvânt al guvernului Zoltán Kovács, la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Răspunsul oficialului maghiar a continuat:

”Prin îndrăzneala de a ne împărtăși povești maghiare «reale», venite tocmai de la Berlin, de care altfel am fi fost lipsiți, ni se oferă doar încă un exemplu trist al întruchipării dictaturii de opinie a presei germane de sorginte liberal-stângistă. Aroganța este uluitoare.”

Limbourg s-a arătat neplăcut surprins de criticile Ungariei privind decizia DW, decizie despre care spune că a fost luată de Consiliul Radiodifuzorului, independent de guvernul german.

”Am fost surprins că au reacționat chiar înainte de a vedea ce vom produce. O asemenea reacție nu sugerează, în niciun caz, o mare siguranță de sine.”

DW produce de zeci de ani conținut pentru alte țări ale UE, printre care România, Bulgaria sau Polonia, dar transmisiile către Ungaria s-au oprit în 2000, la 11 ani după căderea comunismului în Europa Centrală și de Est.

De asemenea, BBC World Service și Radio France International și-au încheiat transmisiile și producțiile, cu câteva excepții, în cea mai mare parte a regiunii după Războiul Rece.

Oferta DW va fi inițial destul de limitată, cu producții încărcate pe un canal YouTube dedicat în limba maghiară, începând cu finalul lunii martie. În privința sumelor alocate, Limbourg a spus că bugetul vizează un număr mediu de șase cifre.

scroll to top