Închide

Un model est-european clasic: guvernul lui Orbán bagă în faliment orașele conduse de opoziție

Avatar
Miskolc Hungary

Miskolc.

Timp de citire: 2 minute

Orașele din Ungaria conduse de primari din opoziție înregistrează deficite bugetare din ce în ce mai mari, din cauza dublului impact al deciziilor principalului partid de guvernare condus de premierul Viktor Orbán – FIDESZ. Pe de o parte, guvernul a tăiat o bună parte din sursele de finanțare ale bugetelor locale, prin direcționarea taxelor spre bugetul național, iar pe de altă parte costurile municipalităților sunt tot mai mari, ca rezultat al creșterilor vertiginoase ale prețurilor energiei, potrivit Euractiv.com.

Primarii municipalităților Újbuda și Óbuda din capitala Budapesta, László Imre și Kiss László, au trimis presei marți o declarație comună în care acuză guvernul că încearcă să blocheze activitatea autorităților locale conduse de opoziție, în special în ultimele zile ale anului 2021.

Aceștia susțin că decizia guvernului de a nu își da acordul asupra planului de restructurare a împrumuturilor municipalităților din opoziție sau companiilor municipale aferente acestora, în ciuda acordului băncilor creditoare, îi va costa pe locuitorii acestor orașe aproape un milion de euro (348 milioane de forinți).

Cei doi primari spun că vor trebui să redirijeze fonduri planificate pentru investiții pentru a acoperi costurile apărute peste noapte.

Municipalitatea din Óbuda-Békásmegyer a cerut deja de trei ori guvernului condus de FIDESZ-ul lui Viktor Orbán să reeșaloneze rambursarea unui împrumut masiv luat anterior în timpul mandatului administrației municipală precedente, conduse de un primar FIDESZ. Autoritățile locale spun că guvernul a respins încă o dată cererea, în ciuda acordului băncii emitente și a promisiunilor personale de sprijin făcute de ministrul Finanțelor, Mihály Varga.

Pe de altă parte, primarii din opoziție evidențiază că orașele conduse de FIDESZ, precum Győr și Debrecen, sunt exceptate de la normele impuse de guvern.

Nu doar municipalitățile care formează capitala Budapesta, conduse toate de opoziție, sunt în situația de a se confrunta cu deficite majore din cauza deciziilor guvernului. O situație și mai dramatică este înregistrează la Miskolc, al patrulea oraș ca mărime din Ungaria.

Portalul de opoziție Népszava arată că Miskolc-ul va avea la dispoziție o sumă mai mică cu 8,8 milioane EUR (3,2 miliarde de forinți) din cauza reducerii taxelor locale decise de la nivel central, în vreme ce cheltuielile municipale vor crește aproape cu aceeași sumă, din cauza creșterii prețurilor la energie.

Cele două efecte combinate înseamnă o scădere de 15,5% a bugetului orașului față de 2021.

Anul trecut, guvernul de la Budapesta a redus la jumătate taxele locale ale companiilor, vărsate direct în bugetele locale, motivând decizia prin dorința de a sprijini companiile în timpul pandemiei de Covid-19.

scroll to top