Închide

Dezastru inflaționist la Budapesta. Prețurile au crescut cu 48%. Legumele costă cât carnea

Avatar
Gulyas Ungaria

Celebrul gulyas unguresc a devenit o trufanda pentru mulți unguri din cauza prețurilor exorbitante. Foto: https://www.goway.com/

Timp de citire: < 1 minut

În Ungaria prețurile au luat-o complet razna. Legumele se vând la prețul cărnii de porc. Acest lucru se aude tot mai des în piețele din Budapesta.

Rata inflației crește mereu în Ungaria și ar putea ajunge la 16%, potrivit unui studiu al Comisiei Europene. Un nivel record pentru țările membre ale Uniunii. Prețul alimentelor a crescut cu 48 la sută în ianuarie, dublu față de media din Uniune, iar mulți locuitori ai Ungariei au ajuns la capătul răbdării.

“Și legumele! Trebuie să te uiți la preț. Legumele au prețul cărnii. Totul a devenit foarte, foarte scump. În special pentru mine, ca pensionară, e foarte mult”, spune o pensionară din Budapesta.

Analiștii sunt de părere că s-a ajuns în această situație din cauza crizei energetice de anul trecut.

Criza energetică a contribuit semnificativ la creșterea recentă a inflației pentru că Ungaria este o țară care importă de energie și, în perioada creșterii prețurilor, Ungaria a trebuit să plătească un preț mai mare pentru importurile de energie, a declara Peter Virovacz, analist financiar, citat de TVR.

Comisia Europeană a prevăzut o rată a inflației de 16,4%, cea mai mare din Uniunea Europeană.

scroll to top