Închide

Dezbatere intensă în UE: CE analizează variante de sprijin financiar pentru reconstrucția Ucrainei

Avatar
EU flags at the European Commission Berlaymont building

Fotografie de Guillaume Périgois pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Deși perspectivele încheierii războiului din Ucraina par încă foarte îndepărtate, la nivelul Comisiei Europene a început deja dezbaterea cu privire la modalitățile în care Uniunea Europeană ar putea să contribuie fundamental la reconstrucția țării post-război. Dincolo de ideea exprimată de Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, care a sugerat în acest scop confiscarea rezervelor valutare blocate ale Rusiei, UE ia în calcul diverse alte instrumente de sprijin.

Potrivit unor surse dintre oficialii UE, care au dorit să-și păstreze anonimatul, Uniunea Europeană are în vedere emiterea de datorii comune pentru finanțarea reconstrucției pe termen lung a Ucrainei, proces apreciat drept extrem de costisitor, putând ajunge să coste sume de ordinul sutelor de miliarde de euro, apreciază sursele, citate de Bloomberg.

Comisia Europeană analizează, de asemenea, utilizarea împrumuturilor de la bugetul UE – și garantate de statele membre – pentru a oferi fonduri urgente Ucrainei pentru plata salariilor și beneficiilor sociale, sume care ar putea ajunge până la 15 miliarde de dolari în următoarele trei luni, a mai spus oficialul citat.

Acesta a mai precizat că Executivul de la Bruxelles va prezenta pe 18 mai acest plan ca parte a unui pachet mai larg de sprijin menit să abordeze nevoile financiare ale Ucrainei. Planul mai prevede înființarea unei platforme, împreună cu țările din Grupul celor Șapte (G7), la care s-ar mai putea adăuga și alte națiuni, pentru a contribui la acest efort financiar, inițiativa fiind coordonată la nivelul UE.

Schema seamănă, în linii mari, cu cea la care s-a ajuns în urmă cu circa doi ani, când statele membre au căzut de acord să își finanțeze pachetul de stimulare a economiei europene în urma crizei pandemice cu datorii contractate la comun. În acest caz, blocul comunitar a decis să distribuie fondurile atât sub formă de împrumuturi, cât și sub formă de granturi.

Alte variante aflate pe masă

Comisia vrea să elaboreze și un alt instrument al UE pentru finanțarea reconstrucției Ucrainei, pentru care sunt luat în considerare mai multe opțiuni, inclusiv emiterea de obligațiuni UE.

”Lucrăm în prezent la propuneri, alături de statele membre, și luăm în calcul toate opțiunile viabile”, a declarat marți Olivér Várhelyi, comisarul UE responsabil pentru vecinătate și extindere.

Pentru pachetul care ar urma să fie prezentat, într-o primă fază, săptămâna viitoare, o parte a statelor membre, printre care Germania, Finlanda și Austria, au transmis Comisiei Europene să nu se limiteze la o singură propunere, ci să cuprindă diferite opțiuni în pachetul pe care îl va face public, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile.

Aceste țări au avertizat că o nouă versiune a fondului de redresare post-pandemie ar necesita discuții aprofundate și au subliniat necesitatea implicării țărilor și organizațiilor terțe, din afara UE.

Una dintre primele sarcini complicat de rezolvat ar fi estimarea sumei de bani necesare pentru a reconstrui țara, au spus sursele.

Luna trecută, guvernul ucrainean a estimat că impactul războiului ar putea ajunge la 560 de miliarde de dolari, inclusiv pierderile indirecte.

Pe termen scurt, Ucraina estimează că are nevoie de aproximativ 5 miliarde de dolari pe lună pentru a umple golul lăsat în bugetul de stat de invadarea țării de către Rusia.

Marea dilemă: chiar va putea Ucraina să restituie eventualele împrumuturi?

Oricâte discuții s-ar purta și oricare ar fi varianta convenită în final, rămâne o întrebare fără răspuns: în ce măsură va putea Ucraina să ramburseze vreodată eventualele împrumuturi pe care le-ar primi?

Comisia discută despre asistență macrofinanciară suplimentară pentru Kiev, dar ar vrea ca statele membre să ofere garanții în cazul în care țara distrusă de război nu va putea să ramburseze împrumuturile.

UE ar putea contribui cu 9 miliarde de dolari pentru nevoile financiare ale Ucrainei în următoarele trei luni, în timp ce SUA ar putea oferi până la 5 miliarde de dolari, a mai spus de la Bruxelles, însă, deocamdată, discuțiile sunt încă în plină desfășurare.

Una dintre opțiunile luate în considerare este accesarea fondurilor neutilizate ale Băncii Europene de Investiții, potrivit acelorași surse.

În orice caz, liderii UE sunt așteptați să exploreze toate aceste opțiuni de sprijin pentru Ucraina în timpul unei reuniuni care va avea loc pe 30 și 31 mai la Bruxelles. Iar până atunci, încă se pot întâmpla multe.

scroll to top