Închide

Dezbaterea politică a momentului în Islanda: cum să vânezi balenele fără să le doară?

Avatar
Black whale in body of water

Fotografie de Francesco Ungaro pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Autoritatea islandeză sanitar-veterinară (Matvælastofnun, MAST) a transmis marți rezultatele monitorizării sezonului de vânătoare de balene din 2022, lansându-se într-o critică aspră a procedurilor utilizate de vânători, despre care susțin că au încălcat recomandările privitoare la regulile de bunăstare a animalelor, așa cum sunt ele prevăzute în legile islandeze în vigoare. În ciuda concluziilor dure ale celor de la MAST, ministra pentru Pescuit și Agricultură, Svandís Svavarsdóttir, a declarat că oprirea sezonului de vânătoare de balene, așa cum este planificat pentru această vară, este imposibilă, dar promite că va avea grijă ca suferința animalelor sacrificate să fie cât mai mică, scrie publicația Euractiv.com.

Potrivit monitorizărilor MAST, anul trecut au fost vânate 148 de balene în apele islandeze. Într-un sfert dintre aceste cazuri, balena a trebuit să fie lovită de mai multe ori. Două situații particulare au atras atenția: pentru a omorî cele două balene a fost nevoie de patru focuri de armă, iar decesul a survenit abia după două ore de agonie a animalelor.

Pentru MAST, aceste cazuri nu sunt conforme cu obiectivele legislației islandeze privind bunăstarea animalelor, conform căreia vânătoarea oricăror animale, inclusiv a balenelor, ar trebui să se desfășoare întotdeauna în așa fel încât să provoace cea mai mică durere posibilă pentru animalele vânate, iar sacrificarea lor să dureze un timp cât mai mic cu putință.

În ciuda acestui fapt, în mod oficial, agenția nu consideră că ar fi fost încălcată vreo lege specifică:

”Agenția consideră că, în timpul vânătorii, au fost utilizate cele mai cunoscute și frecvente metode consacrate în vânătoarea balenelor, având în vedere condițiile în care se desfășoară această vânătoare și, prin urmare, prevederile legate de vânătoare din Legea privind bunăstarea animalelor nu au fost încălcate”, se arată în comunicat.

Ministra pentru Pescuit și Agricultură din cabinetul de la Reykjavík, Svandís Svavarsdóttir, membră a Mișcării Verzi de Stânga, a declarat că rezultatele raportului MAST sunt ”uluitoare” și că lucrurile nu mai pot continua în acest mod:

”Fundamentul legislației privind bunăstarea animalelor este nevoia ca animalele să se bucure de respect, indiferent de statutul său în raport cu oamenii. Așa stând lucrurile, este clar că niciun animal nu trebuie să sufere în timpul eutanasierii sau sacrificării. Și, oricum, nu chiar cu orele. Este foarte șocant să afli așa ceva”, a declarat Svavarsdóttir.

Ea a adăugat că MAST, prin raportul publicat, solicită o reevaluare a vânătorii de balene în țară:

”Dacă cei din această industrie vor să mai aibă un viitor, activitatea lor trebuie să fie bine justificată”, a spus ea, adăugând că datele culese de MAST indică faptul că industria vânătorii de balene ”are mai mult de-a face cu trecutul decât cu viitorul”.

În Islanda, licențele pentru vânătoarea de balene sunt emise de ministerul condus de Svandís Svavarsdóttir. Actualele licențe expiră la sfârșitul acestui an, iar ministra de resort a declarat că, în lumina noilor informații cuprinse în raportul MAST, încă nu este clar dacă va fi reînnoită pentru anul viitor sau nu.

Totuși, spune ea, sezonul de vânătoare programat pentru acest an nu poate fi oprit.

”Este nevoie de un temei legal pentru a retrage licența. Din câte a fost informat ministerul pe care îl conduc, acest temei legal nu există”, a încheiat Svandís Svavarsdóttir, pe un ton plin de regret.

scroll to top