Dicționar pentru puștime. Venerabilul ”floppy” și înalta tehnologie de la bordul unor avioane
Sunt mulți cei care știu cum arată o dischetă doar din iconița ”Save” sau o confundă cu discurile demachiante, dar există locuri înalt tehnologizate în lume unde încă se mai folosește bătrânul disc floppy la fel ca acum peste 20 de ani.
Avioanele 747-400 produse de Boeing au fost introduse în circulație pentru prima dată în 1988, iar în zilele noastre primesc încă actualizări critice ale software-ului prin intermediul unor dischete de 3,5 inci.
Publicația ”The Register”, citată de ”The Verge”, scrie că specialiștii în securitate cibernetică de la Pen Test Partners au avut recent acces la un 747-400 operat de British Airways, după ce compania aeriană a decis să-și retragă o parte din flotă în urma prăbușirii cererii de servicii de transport aerian în timpul pandemiei de coronavirus. Specialiștii au putut inspecta cu atenție toată nișa avionică de sub puntea pasagerilor, cu numeroasele sale dulăpioare, semănând cu un centru de date, și cutiile negre modulare care îndeplinesc diferite funcții pentru avion.
Cei de la Pen Test Partners au descoperit o unitate de dischetă de 3,5 inci în cockpit, care este folosită pentru a încărca baze de date critice pentru navigație. Există o bază de date care trebuie actualizată la fiecare 28 de zile și un inginer vizitează aeronava în fiecare lună și vine cu cele mai recente actualizări.
Deși poate părea surprinzător faptul că dischete de 3,5 inci sunt încă utilizate astăzi în avioane, multe aparate 737 ale lui Boeing folosesc de asemenea floppy-disk-uri pentru a încărca software avionic de ani de zile. Bazele de date aduse pe aceste dischete sunt din ce în ce mai mari, potrivit unui raport din 2015 al Aviation Today. Unele companii aeriene au renunțat la utilizarea dischetelor, dar, din diverse cauze de fiabilitate, altele continuă să le folosească, iar inginerii vin în fiecare lună pentru a încărca de fiecare dată câte opt dischete cu actualizări software despre aeroporturi, culoare de zbor, piste și multe altele.
Aerospace Village a publicat clipul video care prezintă un 747-400 din perspectiva unui hacker, iar ce a ieșit este spectaculos.
Clipul arată o perspectivă fascinantă a unor părți dintr-un avion pe care altfel nu le putem vedea niciodată, cu atât mai mult că este vorba despre un avion vechi de zeci de ani. Turul avionului a fost prezentat la ediția din acest an a conferinței online Def Con, cea mai mare convenție de hackeri din SUA.
Clipul celor de la Aerospace Village a deschis o dezbatere interesantă printre specialiștii în securitate cibernetică. Avioanele moderne se bazează pe o tehnologie din ce în ce mai sofisticată, însă aceasta vine și cu riscuri crescute din perspectiva securității cibernetice. Sarcina cea mai importantă, dar și complicată, este aceea de a-i împiedica pe infractorii cibernetici să intervină la nivelul software-ului avionului, dar și să evite orice interferență accidentală a device-urilor pasagerilor de la bordul aeronavelor cu sistemele informatice ale aeronavelor.
Securitatea cibernetică este deosebit de relevantă atunci când vine vorba de sisteme de entertainment în timpul zborului. Un profesor de securitate cibernetică a descoperit anul trecut un exploit care l-a ajutat să acceseze buffer-ul sistemului avionului și să-l blocheze, în timpul unui zbor cu British Airways. Profesorul a folosit un banal mouse cu mufă USB pentru a introduce șiruri lungi de text într-o aplicație de chat utilizată în timpul zborului, blocând întregul sistem de enetertainment. Cercetătorii de securitate continuă să caute vulnerabilități ale sistemelor de zbor avioanelor care ar permite involuntar accesul la acestea prin intermediul unor aplicații accesibile publicului pe durata zborului.
Accentul pe securitate cibernetică în industria aeronautică a căpătat importanță sporită în ultima perioadă. Avioanele moderne, precum 777X și 787 de la Boeing, folosesc rețele de fibre, la care se conectează toate elementele de avionică, fiind controlate de două calculatoare pe care rulează infrastructură software critică pentru zbor. Este mai mult dintr-o rețea obișnuită, tradițională, așa cum se poate găsi în orice clădire de birouri. Unele dintre companiile aeriene au implementat soluții de ultimă oră prin care primesc actualizări software chiar în timpul zborului, atunci când este cazul.
Chiar și așa, software-ul care rulează pe aeronavele moderne nu are cum să fie complet infailibil și inatacabil. Boeing a fost printre cei mai loviți producători de avioane din acest punct de vedere. Compania și-a reluat abia recent producția modelului 737 Max, după ce erorile de software au condus la două catastrofe aeriene în care și-au pierdut viața un total de 346 de persoane, pasageri și membri ai echipajului.
Așadar, folosirea floppy-disk-urilor în industria aviatică nu este doar o formă de manifestare a nostalgiei unor ingineri trecuți de prima vârstă, ci o modalitate de a diminua niște riscuri de securitate cibernetică, așa cum notează cei de la Pen Test Partner.
Mai mult decât atât, în ciuda faptului că tehnologia modernă este disponibilă pe scară largă, aceasta nu a împiedicat venerabilele dischete să reziste vremurilor și în alte domenii. De pildă, Departamentul de Apărare al SUA a oprit utilizarea dischetelor de 8 inci pentru coordonarea forțelor nucleare ale țării abia anul trecut în octombrie, în vreme ce în Stația Spațială Internațională dischetele încă se folosesc din plin.