Închide

DIESELGATE – Important manager al VW Audi, depistat şi arestat în Croaţia

Avatar

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Timp de citire: 2 minute

Cotidianul german Handelsblatt a anunţat marți în ediţia online că anchetatorii americani au depistat în Croaţia un important director de dezvoltare motoare diesel de la filiala Volkswagen Audi. Se pare că autoritățile americane au depus acum câteva luni un mandat internațional de arestare împotriva lui și a altor foști executivi. Nici Volkswagen, nici Audi nu au comentat raportul.

Acum doi ani, managerul VW Oliver Schmidt a fost arestat de anchetatorii americani pe aeroportul din Miami, în drum spre vacanță. El execută acum o pedeapsă de șapte ani în Statele Unite pentru că a refuzat să colaboreze în deconspirarea fraudei de la grupul auto german.

Arestarea developerului în Croaţia reprezintă un avertisment către alți manageri căutați de autoritățile americane pentru renumitul scandal „Dieselgate”, acesta fiind şi un avertisment de a nu călători şi a nu încerca să se ascundî în străinătate.

Fostul CEO Volkswagen, Martin Winterkorn, face parte de asemenea din grupul de oameni căutați.

Scandalul privind emisiile Volkswagen, cunoscut și sub numele de Dieselgate sau Emissionsgate,  a început în septembrie 2015, când Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) din SUA a emis un aviz de încălcare a Clean Air Act către producătorul auto german Volkswagen Group.

Agenția a descoperit că Volkswagen a programat în mod intenționat motoarele diesel cu injecție directă turbocompresată (TDI) pentru a-și activa controlul emisiilor numai în timpul testării emisiilor de laborator, ceea ce NU a provocat vehiculelor noxe pentru a îndeplini standardele americane în timpul testării de reglementare, deşi acestea erau de până la 40 de ori mai mari decât cele admise.

Volkswagen a implementat acest software în aproximativ 11 milioane de mașini din întreaga lume, inclusiv 500.000 în Statele Unite, în toate modelele dintre anii 2009 până în 2015.

scroll to top