Închide

Din 2025, în Paris, plimbările cu poneii vor fi interzise prin lege. Cum s-a ajuns aici?

Avatar
pony, running, cute

Fotografie de Alexas_Fotos pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Autoritățile locale din capitala Franței au decis să interzică plimbările cu poneii în parcurile publice din oraș începând din 2025, în urma unei campanii a activiștilor pentru drepturile animalelor, care au susținut că drepturile poneilor folosiți la această ”muncă” nu sunt respectate, transmite agenția Reuters.

Plimbările cu poneii au fost multă vreme o atracție extrem de populară pentru familiile cu copii. Timp de zeci de ani, marile parcuri din Paris, precum Champ de Mars, Parc Monceau sau Parc du Luxembourg, erau pline de copii dornici să se joace și să călărească poneii, mai ales în weekend și în timpul vacanțelor școlare.

Organizațiile pentru drepturile animalelor au militat vreme îndelungată pentru interzicerea plimbărilor cu poneii, susținând că animalele sunt obligate ”să lucreze” în ture zilnice lungi, fără a li se scoate vreodată zăbala, că nu au acces îndestulător la surse de apă și la fân proaspăt și că suferă ore întregi în timpul transporturilor cu camioanele dintr-o parte într-alta, prin oraș.

”Poneii nu sunt jucării. Copiii nu învață nimic despre ponei din aceste plimbări, nu se creează nicio legătură emoțională între copii și animale. Pur și simplu, învață să transforme poneii în niște simple obiecte de divertisment”, susține activista Amandine Sansivens, de la organizația Paris Animaux Zoopolis (PAZ).

O petiție lansată de PAZ pentru interzicerea plimbărilor cu poneii a strâns peste 8.400 de semnături.

După ce a adoptat un regulament menit să stabilească standarde pentru bunăstarea poneilor încă din 2021, primăria pariziană a decis, luna trecută, să retragă treptat licențele agenților economici care se ocupă cu această activitate.

Stephane Michaud, directorul companiei AnimaPoney, care organizează plimbări cu poneii în mai multe parcuri din Paris, dar care acum și-a retras jumătate din oferta de servicii, a declarat că poneii companiei ”lucrează” doar aproximativ 150 de zile pe an, ceea ce i se pare absolut rezonabil.

”Lucrez cu poneii de 35 de ani, le cunosc nevoile. Pot să spun liniștit că au tot ce le trebuie”, a spus el.

Nici parizienii pentru care plimbările copiilor cu poneii deveniseră o obișnuință nu sunt convinși de oportunitatea deciziei luate de municipalitate:

“Pentru copii este un răsfăț, o activitate plăcută. Se bucură în prezența poneilor”, a spus Celine Papouin, a cărei fiică stătea semeață în șaua unui ponei, în Parcul Monceau.

O altă pariziancă, Meryem, ținând doi ponei de căpăstru, fiecare purtându-i în șa câte un nepot, a spus că, dacă plimbările vor fi interzise, primăria ar trebui să-și explice clar motivele luării deciziei:

”În cazul ăsta, ce altceva ar mai trebui să interzicem? Călăria, poliția călare, creșterea cailor de curse?”, s-a întrebat ea.

scroll to top