Din cauza unei „erori fericite”, vaccinul anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca va fi retestat


Autor:    -  
000 8vd3xe (1)
Sursă foto: Justin Tallis/AFP

Timp de citire: 2 minute

Vaccinul companiei AstraZeneca, dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Oxford, va trece printr-o nouă testare, din cauza „erorii fericite” care a arătat că vaccinul poate fi eficient în proporție de 90% dacă este administrat mai întâi cu o jumătate de doză și apoi cu o doză întreagă.

Joi, directorul executiv al companiei AstraZeneca, Pascal Soriot, a anunțat că vaccinul va fi testat din nou, conform Business Insider care citează o declarație dată de acesta pentru Bloomberg.

„Acum că am aflat că eficiența vaccinului crește în funcție de felul în care este administrat, trebuie să validăm aceste descoperiri și vom face o nouă testare”,

a spus Soriot.

Eroarea de dozare la testarea vaccinului, din cauza căreia în jur de 3000 de participanți la testare au primit o doză și jumătate în loc de două doze, a arătat o eficiență mai mare față de cazul în care au fost administrate două doze întregi. Pentru a clarifica această discrepanță și a stabili felul în care trebuie administrat vaccinul, Soriot spune că o nouă testare va fi efectuată.

Vaccinul AstraZeneca are o eficiență de 90% când este administrat în două doze inegale

Luni, cei de la AstraZeneca au recunoscut că folosirea unei jumătăți de doze la prima administrare a vaccinului a fost o greșeală, planul fiind ca subiecților să le fie administrate două doze întregi la o diferență de o lună. Unora dintre ei, însă, le-a fost administrată, din greșeală, doar o jumătate din prima doză.

„Am reverificat datele și am descoperit că au subestimat cantitatea din prima doză de vaccin cu jumătate”,

a spus dr. Mene Pangalos, unul dintre directorii companiei farmaceutice, care se ocupă cu cercetarea și dezvoltarea vaccinului.

Această eroare s-a dovedit una fericită, însă, în contextul în care cercetătorii au aflat, astfel, că administrarea vaccinului în acest fel îi mărește eficiența în lupta cu coronavirusul. Pangalos a descris eroarea drept un „noroc neașteptat”.

Vaccinul AstraZeneca este eficient în proporție de 70% în medie, conform rezultatelor ultimelor teste. Atunci când este administrat în două doze, eficiența lui este 62%, însă ea crește la 90% atunci când este administrat mai întâi cu o jumătate de doză, iar apoi cu o doză plină o lună mai târziu.

Vaccinul AstraZeneca este al treilea care înregistrează o eficiență ridicată, după cele ale companiilor Pfizer și Moderna ale căror teste au arătat o eficiență de peste 94%. Deși arată o eficiență ceva mai redusă decât principalii săi competitori, vaccinul AstraZeneca are ca atuuri principale faptul că nu trebuie stocat la temperaturi negative și că este mai ieftin de produs.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!