Închide

CE a anunțat semnarea unui acord pentru achiziția unui nou vaccin, cel al companiei Novavax

Avatar
adhesive bandage on young man's arm .

Fotografie de Towfiqu barbhuiya pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Comisia Europeană a aprobat miercuri cel de al șaptelea acord preliminar de achiziție (APA) încheiat cu o companie farmaceutică pentru a asigura accesul la un potențial vaccin împotriva COVID-19 în T4 din 2021 și în 2022. Este vorba despre un contract cu compania farmaceutică americană Novavax, pentru achiziţia a 200 de milioane de doze din vaccinul produs de aceasta, de îndată ce serul va fi aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), anunță executivul de la Bruxelles.

În temeiul acestui contract, statele membre vor putea achiziționa până la 100 de milioane de doze de vaccin Novavax, cu o opțiune pentru 100 de milioane de doze suplimentare în cursul anilor 2021, 2022 și 2023, după ce EMA va fi revizuit și aprobat vaccinul respectiv ca fiind sigur și eficace.

Statele membre pot decide să doneze vaccinuri unor țări cu venituri medii și mici sau să le redirecționeze către alte țări europene, precizează Comisia.

Primele doze ar urma să fie livrate în ultimul trimestru al anului în curs, estimându-se că până atunci EMA va aproba acest ser.

Contractul extinde astfel portofoliul deja larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna, precum și discuțiile exploratorii încheiate cu compania franco-austriacă Valneva.

”Pe măsură ce noi variante de coronavirus se răspândesc în Europa și în întreaga lume, acest nou contract cu o companie care își testează deja vaccinul cu succes împotriva acestor variante reprezintă o garanție suplimentară pentru protecția populației noastre. Acesta consolidează și mai mult portofoliul nostru amplu de vaccinuri, în beneficiul europenilor și al partenerilor noștri din întreaga lume”, a spus cu această ocazie șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Novavax este o companie de biotehnologie care dezvoltă vaccinuri de ultimă generație împotriva unor boli infecțioase grave. Vaccinul Novavax împotriva COVID-19 este deja în curs de revizuire de către EMA în vederea unei eventuale autorizații de introducere pe piață.

Comisia a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluări științifice temeinice a tehnologiei utilizate, a experienței companiei în crearea de vaccinuri și a capacității sale de producție pentru a aproviziona întreaga UE, mai notează Comisia în comunicatul citat.

scroll to top