Închide

Din tată-n fiu | Furt organizat de la 62 de preoți. Gaura ajunge la sute de mii de euro

Avatar
priest, back, church

Fotografie de StockSnap pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Optsprezece suspecți într-un caz de escrocherie au fost arestați miercuri în nord-vestul Franței. Aceștia sunt bănuiți că au înșelat cel puțin 62 preoți dându-se drept polițiști, jandarmi sau magistrați pentru a le lua banii, potrivit cotidianului belgian LeSoir. Evenimentele au avut loc în perioada aprilie 2020 – februarie 2024.

Nouă suspecți – șase bărbați și trei femei, cu vârste cuprinse între 29 și 56 de ani – s-au prezentat vineri în fața instanței judiciare din Le Havre, urmând a fi judecați pe fond pe 16 mai.

În vârstă de 35 de ani, „creierul” grupării este în prezent încarcerat după ce a fost condamnat în 2021 pentru fapte similare.

Modus operandi

Șeful rețelei a luat legătura cu preoții din închisoare. Dându-se jandarm, polițist sau magistrat, a vorbit despre anchete în caz de fraudă și a obținut astfel datele bancare ale victimelor. De asemenea, a spus uneori că a fost căsătorit de către preot și că se afla în mari dificultăți financiare.

Au fost identificate 62 de victime din toată Franța, cu vârste cuprinse între 69 și 94 de ani. Este posibil ca alţii să nu fi venit în faţa instanței, a declarat pentru AFP comisarul de la Le Havre, Julien Herbaut. Prejudiciul a fost estimat la 440.000 de euro.

Șeful rețelei a preluat modul de operare al tatălui său care pusese la cale o înșelătorie de același tip în anii ’90, a subliniat Herbaut.

“Erau bani facili, dar nu știam că sunt bani escrocați”, a pledat unul dintre inculpați.

“Am fost naiv și prost”, a spus altul, în timp ce un al treilea a considerat că “s-a profitat de mine și am fost manipulat”.

Celelalte nouă persoane arestate, care au jucat un rol subordonat, vor fi citate să se prezinte în fața instanței la o dată ulterioară, potrivit comisarului.

scroll to top