Închide

Din toamnă, o nouă materie în școlile poloneze: revine ”PTAP”-ul*, adaptat secolului XXI

Avatar
Z22754402v,strzelnice Sa Oblegane

Sursa foto: Agencja Gazeta / Wyborcza.pl / Jacek Marczewski.

Timp de citire: 2 minute

Ministrul Educației și Științei din guvernul polonez, Przemysław Czarnek, a anunțat joi că, începând cu programa anului școlar viitor, care va începe la 1 septembrie 2022, elevii polonezi vor învăța ”elemente cunoscute legate de pregătirea pentru apărare, așa cum era în anii precedenți”. Declarațiile au fost făcute într-o intervenție la postul TV Republika.

”Elementele de apărare a patriei vor reveni în școli, ca parte a educației pentru securitate”, a explicat Czarnek.

Fără să ofere prea multe detalii, ministrul a precizat că va fi vorba inclusiv despre

”… sesiuni de trageri, în poligoane, precum și elemente de cunoaștere a armelor și familiarizare cu acestea, pentru a-i face pe polonezi să știe cu adevărat să se apere”.

Modificările anunțate de ministrul educației, Przemysław Czarnek, urmează să intre în vigoare la 1 septembrie.

”Cu siguranță, trebuie să schimbăm educația pentru securitate și siguranță. Și o vom face”, a mai spus el.

Potrivit lui Czarnek, opinia publică poloneză de astăzi este, în majoritatea sa, în acord cu aceste schimbări.

”Există un consimțământ general pentru revenirea la antrenamentele de apărare, inclusiv prin trageri, cu elemente de cunoștințe militare și de prim ajutor”, a adăugat el, recunoscând că în urmă cu câțiva ani o astfel de propunere s-ar fi lovit de critici puternice din partea opoziției.

* PTAP = Pregătirea Tineretului pentru Apărarea Patriei

Extras din Legea nr. 14/1972 privind organizarea apărării naţionale a Republicii Socialiste România:

”Art. 118.

Activitatea de pregătire a tineretului pentru apărarea patriei se organizează potrivit legii, cu cetăţeni ai Republicii Socialiste România băieţi şi fete şi anume: cu tineretul şcolar începînd cu clasa a IX-a (anul I), pe toată durata şcolarităţii, cu elevii şcolilor de specializare postliceală din anul I şi II, precum şi cu tinerii din unităţile economice, instituţii şi comune, în vîrstă de la 16 la 20 ani, şi are ca scop educaţia patriotică, instruirea militară generală şi de apărare locală antiaeriană, precum şi pregătirea de specialitate în cadrul unor cercuri tehnico-aplicative.

Instruirea tinerilor se realizează în centre de pregătire organizate pe lîngă întreprinderi, instituţii, organizaţii economice, unităţi de învăţămînt, comune sau pe grupe de întreprinderi, instituţii sau organizaţii economice şi este condusă de către ofiţeri, subofiţeri şi gradaţi din rezervă, selecţionaţi din rîndul salariaţilor organizaţiilor socialiste pe lîngă care funcţionează centrul de pregătire.”

scroll to top