Închide

Norvegia pregătește exploatarea minieră la mare adâncime. Ecologiștii se revoltă

Avatar
norway, cottage, house

Fotografie de 12019 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Guvernul norvegian a propus marți deschiderea apelor sale pentru mineritul de mare adâncime, în ciuda opoziției militanților ecologiști și a unor țări, în timp ce încearcă să treacă de la dependența de hidrocarburi la noi surse de activitate economică, potrivit Reuters.

Norvegia, ale cărei rezerve vaste de petrol și gaze au făcut-o una dintre cele mai bogate țări din lume, a preluat un rol de lider în cursa globală pentru extragerea de pe fundul oceanelor a metalelor care sunt la mare căutare pe măsură ce țările se îndepărtează de combustibilii fosili.

“Avem nevoie de minerale pentru a reuși tranziția ecologică”, a declarat ministrul Petrolului și Energiei, Terje Aasland, într-o declarație.

Zonele care urmează să fie deschise se află în Marea Groenlandei, Marea Norvegiei și Marea Barents și acoperă o suprafață de aproximativ 280.000 de kilometri pătrați (108.000 de mile pătrate), puțin mai mică decât Marea Britanie și Irlanda la un loc.

Din această suprafață totală, licențe pentru zone mai mici ar urma să fie oferite în timp companiilor de explorare.

Măsura este controversată în rândul ecologiștilor, care avertizează că exploatarea minieră a fundului oceanului ar amenința biodiversitatea ecosistemelor vitale.

În ianuarie, Franța a interzis exploatarea minieră la mare adâncime în apele sale, în timp ce Germania a cerut o pauză în dezvoltarea acestei industrii.

“Aceasta este o nouă josnicie din partea guvernului norvegian. Continuă explorarea pentru petrol în zona fragilă a Arcticii, iar acum deschide zone oceanice vaste pentru companiile miniere”, a declarat pentru Reuters Frode Pleym, șeful Greenpeace Norvegia. “Norvegia se prezintă ca fiind ecologică pe scena mondială, dar acțiunile lor spun altceva”.

Guvernul a declarat că va deschide zonele în mod responsabil.

Un studiu norvegian a declarat în ianuarie că a găsit o cantitate “substanțială” de metale și minerale, de la cupru la metale de pământuri rare, inclusiv o cantitate estimată de 38 de milioane de tone de cupru, aproape de două ori mai mare decât volumul exploatat la nivel global în fiecare an.

Parlamentul urmează să dezbată propunerea în toamnă. Coaliția de centru-stânga guvernează în minoritate, dar propunerea ar putea fi adoptată cu sprijinul unor partide din opoziție.

Cel mai mare partid, conservatorii, care au inițiat procesul când erau la putere, a declarat că îl va “analiza cu atenție”.

scroll to top