Închide

Diplomat elvețian: Este nevoie de China, aliatul Rusiei, pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Avatar
ukraine, flag, little boy

Fotografie de ELG21 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

China trebuie să se implice în eforturile de a pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia, a declarat duminică copreședintele elvețian al unei reuniuni a diplomaților de top pentru a pregăti terenul pentru un plan de pace, potrivit Reuters.

“China joacă un rol semnificativ. Trebuie să găsim modalități de a lucra cu China în acest sens”, a declarat consilierul federal elvețian Ignazio Cassis într-o conferință de presă după o sesiune a reuniunii.

China nu a fost reprezentată la reuniunea consilierilor de securitate națională înainte de Forumul Economic Mondial de la Davos.

Întâlnirea celor peste 80 de oficiali este cea de-a patra reuniune de acest fel organizată de Ucraina, care, potrivit lui Cassis, trebuie să deschidă calea către discuții între Moscova și Kiev privind încetarea războiului.

“O pace pentru poporul ucrainean este urgent necesară … Trebuie să facem totul pentru a pune capăt acestui război”, a declarat Cassis, adăugând că, până în prezent, Rusia și Ucraina nu au fost dispuse să facă concesii.

Cassis a spus că țările care au un dialog cu Rusia, precum Brazilia, India și Africa de Sud, au fost implicate în discuțiile de la Davos și ar putea juca un rol important.

“Participarea alianței BRIC este foarte importantă, deoarece aceste țări au o relație cu Rusia … Toate acestea pot crea această mișcare colectivă pentru a aduce țări care sunt departe de conflict, dar care pot juca un rol în influențarea Chinei și a Rusiei”, a declarat Cassis.

Rolul Sudului Global în discuțiile privind formula de pace din Ucraina a fost pus în evidență la Davos. Multe dintre țările nealiniate din Africa, America Latină, Orientul Mijlociu și Asia, care au rămas în mare parte pe margine în ceea ce privește Ucraina, vor fi reprezentate în această săptămână în stațiunea montană elvețiană.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy nu a participat la reuniunea de duminică. Dar Cassis a spus că acesta va apărea la summit și că vor exista oportunități pentru diplomați de a vorbi cu el.

Zelenskiy a fost reprezentat de șeful său de cabinet, Andriy Yermak, care a declarat că au fost participanți din 18 țări asiatice, 12 țări africane și 6 țări sud-americane.

“Țările din Sudul Global sunt din ce în ce mai implicate în activitatea noastră”, a declarat anterior Yermak pe contul său de Telegram.

Ucraina, cu sprijinul puternic al aliaților săi, a declarat în mod constant că nu va renunța până când nu va recupera fiecare bucată de teritoriu pe care Rusia a luat-o.

Cu toate acestea, nu este clar dacă țările din Sudul Global sunt de acord cu această formulă de pace.

Consilierul pentru securitate națională al Nigeriei, Nuhu Ribadu, a declarat pentru Reuters că țara africană exportatoare de petrol este de partea lui Zelenskiy, spunând că va face față consecințelor creșterii prețurilor la alimente ca urmare a războiului.

La discuții au participat și reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, Penny Pritzker, precum și James O’Brien, secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice.

Pe măsură ce cresc îngrijorările cu privire la sprijinul continuu al SUA pentru războiul din Ucraina în timpul unui an electoral, se așteaptă ca atât consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, cât și secretarul de stat Antony Blinken să ia cuvântul la WEF, care începe oficial luni seara.

scroll to top