Închide

Doha promite bani și anunță un acord asupra construirii unei conducte de gaze spre Fâșia Gaza

Avatar
Leviathan Offshore

Platformă offshore în perimetrul Leviathan, în largul coastelor israeliene ale Mediteranei de Est. Sursa foto: AFP.

Timp de citire: 2 minute

Autoritățile din Qatar au promis joi alocarea a 60 de milioane de dolari pentru construirea unei conducte de gaze naturale din Israel spre Fâșia Gaza, care va putea pune capăt crizei energetice de lungă durată cu care se confruntă economia teritoriilor palestiniene, anunță Reuters.

Anunțul Qatar-ului, publicat pe site-ul web al Ministerului de Externe de la Doha, a apărut la două zile după ce Reuters a publicat informații despre faptul că negocierile din spatele ușilor închise privind gazoductul au ajuns la un numitor comun.

Declarația publică a Qatar-ului dă un nou impuls proiectului, care are o dată țintă pentru finalizare pentru 2023.

Planurile prevăd ca gazele naturale să provină din câmpul petrolier Leviathan din estul Mediteranei, operat de Chevron, să fie captat printr-o conductă existentă deja în Israel, iar de acolo în Gaza prin noua extensie propusă.

Și Uniunea Europeană a anunțat că va participa la finanțarea proiectului, mai precis, la construcția gazoductului de pe teritoriul Fâșiei Gaza.

Doha a anunțat că ”s-a angajat să aloce o sumă de 60 de milioane de dolari pentru finanțarea proiectului de aprovizionare a Fâșiei Gaza cu gazul necesar pentru rezolvarea crizei energiei electrice” și că ”această sumă va fi alocată pentru extinderea conductelor de gaz din partea israeliană”.

Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a salutat angajamentul și a declarat că gazoductul ”va reuși să rezolve complet problema electricității din Gaza”.

Dacă finanțarea conductelor este asigurată, un acord de cumpărare a gazelor de la partenerii concesionari ai perimetrului Leviathan rămâne încă de rezolvat.

Ani de zile, proiectul gazoductului a părut o perspectivă prea îndepărtată, atât din cauza conflictului israeliano-palestinian, cât și a rivalităților interne între diverse facțiuni palestiniene, însă acum oficialii susțin că interesele israeliene, palestiniene, qatariote și europene au reușit să fie puse în acord în ultimele săptămâni.

Israelul și Egiptul mențin o blocadă fermă asupra Fâșiei Gaza, invocând rațiuni de securitate cu privire la grupul militant islamist Hamas, care a preluat controlul teritoriului în 2007.

Astăzi, singura centrală electrică din Gaza produce electricitate timp de doar aproximativ 12 ore pe zi, utilizând motorină, combustibil mai scump și mai poluant.

scroll to top