Închide

Două focare de gripă aviară la ferme de curcani din Brașov. O sută de mii de păsări vizate

Avatar
turkey, bird, poultry

Fotografie de PublicDomainPictures pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Gripa aviară amenință cele mai mari ferme de curcani din România. Virusul a fost confirmat deja de către Direcția Sanitar Veterinară Brașov la două ferme din Codlea, care au în total peste 100.000 de păsări. 

ANSVSA anunţă, luni, că a fost confirmat al doilea focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, de pe platforma zootehnică Codlea, localizată tot în apropierea fermei unde a fost diagnosticat focarul primar.

Vineri, pe 27 ianuarie, ANSVSA anunţa că Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o fermă de curcani, cu un efectiv de 65.626 de capete, din exploataţia comercială de păsări Bravcod SRL – F2, de pe platforma zootehnică din localitatea Codlea, judeţul Braşov, iar sâmbătă a fost confirmat un focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, Bravcod SRL – F1, aflată în imediata proximitate a Fermei 2.

De asemenea, o nouă suspiciune de prezenţă a acestui virus apăruse la ferma de curcani Bravcod SRL – F5, care aparţine aceluiaşi agent economic, informează sâmbătă Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Datele preliminare ale anchetei epidemiologice publicate luni arată că cele trei ferme comerciale foloseau în comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje şi pentru colectarea cadavrelor. Ferma Bravcod SRL – F5 are un efectiv de 113.407 de curcani.

“În acest moment, se realizează uciderea păsărilor (cu respectarea normelor de protecţie a animalelor) şi îngroparea cadavrelor din Ferma 2, focarul primar, iar finalizarea acţiunii se preconizează a fi în data de 31.01.2023, urmând ca în următoarele 3-4 zile să fie finalizată uciderea şi îngroparea păsărilor din Ferma 1, şi ulterior a celor din Ferma 5”, se menţionează în comunicatul citat de Digi 24.

Conform sursei citate, în zona de protecţie se află nouă exploataţii comerciale de păsări, din care cinci ferme sunt cu profilul de creştere curcani (două nefiind populate) şi patru ferme de broiler (din care două sunt depopulate), iar în zona de supraveghere se mai găsesc alte 17 exploataţii comerciale, din care trei ferme de creştere curcani, trei ferme de broiler, o fermă de găini de reproducţie, 10 de găini ouătoare, toate fiind monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe. De asemenea, în zonele de restricţii se află două abatoare şi o staţie de incubaţie. Toate exploataţiile cu păsări sunt inspectate de un medic veterinar.

Potrivit ANSVSA, orice creştere a morbidităţii sau a mortalităţii, precum şi orice scădere importantă înregistrată în datele de producţie în exploataţii trebuie semnalate de îndată autorităţii competente sau medicului veterinar de liberă practică. Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe de la toate exploataţiile din zonele de restricţie, pe o rază de 10 km în jurul focarelor confirmate.

Rezultatele testării PCR pentru toate probele prelevate au fost negative, astfel că în momentul de faţă nu mai sunt înregistrate suspiciuni de boală.

Măsurile prevăzute în decizia CLCB se vor menţine cel puţin 30 de zile de la data încheierii operaţiunilor preliminare de curăţare şi dezinfecţie a exploataţiilor infectate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă. Au fost notificate ţările vecine din afara spaţiului comunitar (Serbia, Republica Moldova şi Ucraina).

scroll to top