Dragostea e uneori înșelătoare. La propriu
Americanii au pierdut mai mult de 1 miliard de dolari numai în 2021 din cauza „escrocheriilor romantice”, precum cea prezentată de Netflix în documentarul de succes The Tinder Swindler, transmite FBI.
Majoritatea victimelor care au fost înșelate au fost femei cu vârste peste 40 de ani și femei văduve, divorțate, în vârstă sau cu dizabilități, a declarat Centrul de Plângeri pentru Infracțiuni pe Internet (IC3) al FBI, într-o declarație de presă săptămâna trecută, potrivit The Guardian.
Escrocii folosesc adesea poezie, flori și alte cadouri pentru a-și cuceri victimele, ținându-le în același timp preocupate cu povești despre tragedii, morți și accidente.
Potrivit FBI,
”… infractorii petrec ore întregi perfecționându-și abilitățile, bazându-se pe scenarii bine puse la punct, folosite în mod repetat și cu succes iar, uneori, țin jurnale despre victimele lor pentru a înțelege mai bine cum să le manipuleze și să le exploateze”.
În 2020, au fost depuse aproximativ 24.000 de plângeri la IC3 care au fost clasificate drept escrocherii romantice, cu aproape 4.300 mai multe decât în anul precedent. Pierderile estimate în 2020 au totalizat aproximativ 605 de milioane de dolari – deși cifra reală este probabil mai mare, având în vedere că multe victime se simt prea jenate, rușinate sau umilite pentru a raporta înșelăciunea.
Poate cel mai notabil exemplu recent de escrocherie romantică este Tinder Swindler, porecla dată lui Simon Leviev, născut în Israel, care s-a prefăcut că este fiul unui dealer de diamante, miliardar, și a fraudat femei prin intermediul aplicației Tindler, prejudiciul fiind de aproximativ 10 milioane de dolari.
„Cel mai adesea acești escroci lasă în urma lor victime devastate din punct de vedere financiar și emoțional. Este posibil ca multe victime să nu aibă capacitatea de a-și reveni după pierderea financiară”, a declarat Luis Quesada, agent special responsabil al diviziei FBI El Paso.
Un studiu lansat anul trecut de agenția de securitate cibernetică Malwarebytes a dezvăluit că persoanele cu mai puține competențe digitale sunt mai predispuse la astfel de escrocherii. Acestea includ de obicei minorități etnice, femei și persoane în vârstă, potrivit Malwarebytes.
FBI a oferit sfaturi despre protecția online împotriva potențialilor abuzatori, inclusiv cercetarea fotografiei și a profilului persoanei, pentru a vedea dacă imaginile sau detaliile acesteia au fost folosite în altă parte, recomandarea de a fi judicios în ceea ce privește cantitatea de informații personale postată online – un „escroc bun poate transforma un mic detaliu într-o lovitură foarte eficientă”, declară agenția.
„Deși ne dăm seama că ar putea fi jenant pentru victime să raporteze acest tip de fraudă, este important ca ele să fie raportate, astfel încât, alături de partenerii noștri, să facem tot ce ne stă în putere pentru a ne asigura că acești impostori online sunt trași la răspundere”, a spus Quesada.