Închide

După Banca Națională, și ASF avertizează asupra riscurilor investițiilor în ”criptoactive”

Avatar
Round silver and gold coins

Fotografie de David McBee pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) le reamintește consumatorilor faptul că unele criptoactive sunt extrem de riscante și speculative, astfel încât consumatorii trebuie să fie atenți la riscurile ridicate pe care și le asumă în cazul cumpărării sau deținerii acestor produse, inclusiv posibilitatea de a pierde toți banii investiți, potrivit unui comunicat de presă al Autorității.

Criptoactivele se prezintă sub mai multe forme, iar majoritatea acestora nu sunt încă reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, așa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare.

”În acest context, avertizăm consumatorii români că, în cazul tranzacționării de criptoactive, aceștia nu beneficiază de protecția și garanțiile asociate cu serviciile financiare reglementate. Furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale trebuie să respecte prevederile Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului”, atrage atenția ASF.

În septembrie 2020, Comisia Europeană a prezentat un pachet privind finanțele digitale, care include strategia privind finanțele digitale și propuneri legislative privind criptoactivele și reziliența digitală. Prin acest pachet, CE își propune să sprijine dezvoltarea competitivă a sectorului financiar al UE și să ofere consumatorilor acces la produse financiare inovatoare, asigurând în același timp protecție consumatorilor și stabilitate piețelor.

”Reamintim consumatorilor că propunerea este încă în discuție, fiind supusă procesului co-legislativ și, prin urmare, consumatorii nu beneficiază în prezent de niciuna dintre garanțiile prevăzute în propunerea respectivă, deoarece aceasta nu este încă adoptată ca legislație UE.  De asemenea, aducem în atenție și mențiunile existente în cadrul raportului privind tendințele, riscurile și vulnerabilitățile al Autorității Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA)”, mai arată ASF.

Autoritatea menționează că raportul citat reține următoarele aspecte cu privire la criptoactive:

  • impactul COVID-19 continuă să alimenteze digitalizarea, cu rezultate pozitive pentru consumatori și firme, dar, în același timp, cu provocări și riscuri, în special legate de reziliența cibernetică;
  • în spațiul cripto, prețul Bitcoin este la maxim istoric, alimentat de cererea puternică a investitorilor, rapoarte de știri pozitive și așteptări ca activele cripto să ajungă în cele din urmă să fie acceptate pe scară largă, inclusiv din punct de vedere al reglementării;
  • evoluțiile în domeniul monedelor stabile (stable-coins) globale continuă să fie în vizorul reglementatorilor, în timp ce sentimentul față de monedele digitale ale băncilor centrale se îmbunătățește.

Săptămâna trecut, și Banca Națională a României (BNR) a atras atenția că, în opinia sa, monedele virtuale continuă să reprezinte active speculative, foarte volatile și extrem de riscante, ce au un potențial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor.

scroll to top