Închide

Schemă de ajutor de stat în valoare de 52 de milioane de lei pentru șapte aeroporturi din țară

Avatar
airplane, airport, travel

Fotografie de yassinebenzahra2016 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Printr-un ordin comun al miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării, aeroporturile din Bacău, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sibiu, Suceava şi Timişoara au primit un ajutor de stat de 51,5 milioane lei, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor.

Schema de ajutor de stat este destinată compensării efectelor reducerii traficului de călători din cauza pandemiei de Covid-19.

Solicitarea ajutorului COVID se aplică exclusiv pentru aeroporturile cu peste 200 000 de pasageri pe an (valorile valabile pentru 2019, înainte de criza COVID) dar nu mai mult de 3 milioane, deci nu şi pentru aeroportul București-Otopeni, cel mai mare aeroport din România, cu un trafic de aprox. 15 milioane de persoane înainte de pandemie.

Solicitarea de ajutor de stat a venit din partea Asociaţiei Aeroporturilor din România pentru o sumă de aproape 62 milioane lei, dar Guvernul a aprobat printr-un Memorandum din octombrie, 51 de milioane de lei.

”Prin aprobarea acestui Ordin se va asigura astfel acoperirea deficitului de lichidități cu care se confruntă un număr de 7 aeroporturi din România, din cauza crizei generate de pandemia COVID 19. Schema de ajutor de stat a fost autorizată de către Comisia Europeană, în data de 13.12.2021. Sumele pot fi utilizate pentru achitarea facturilor restante, ceea ce va aduce la echilibrarea bugetelor de venituri și cheltuieli ale respectivelor aeroporturi”, se arată în comunicatul instituției.

Cererea de ajutor de stat a fost înregistrată şi validată la Comisia Europeană pe 25 noiembrie, obligaţia fiind înscrisă în Tratatul de funcţionare al UE, precizează Ministerul Transporturilor.

Aeroporturile din Bacău, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Sibiu şi Suceava, funcționează ca regii autonome de interes regional, în subordinea Consiliilor Județene, în timp ce aeroportul din Timișoara este organizat ca societate pe acțiuni la care statul, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, deține 80% din pachetul de acțiuni.

scroll to top