După întâlnirea Biden-Putin, eurodeputații din Grupul Verzilor critică proiectul Nord Stream 2
În urma întâlnirii dintre președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin, europarlamentarii Grupului Verzilor și partidele politice din care aceștia fac parte, în toate țările din jurul Mării Baltice, și-au exprimat ”dezaprobarea și opoziția fermă” față de proiectul Nord Stream 2, potrivit unei declarații comune publicată joi și citată de Euractiv.com.
În textul declarației, europarlamentarii ecologiști și partidele lor din Finlanda, Suedia, Lituania, Polonia, Germania și Danemarca au declarat că proiectul gazoductului este ”un eșec politic și de mediu” de proporții. Nord Stream 2, care ar urma să transporte gazele naturale rusești în Germania, va avea un impact negativ asupra eforturilor Ucrainei de a-și proteja suveranitatea și ”dreptul să de a-și alege drumul european”.
Prin creșterea dependenței blocului comunitar de gazul rusesc, proiectul pune în pericol suveranitatea energetică a Europei, afirmă Verzii.
Criticii proiectului mai menționează și preocupările legate de mediu, spunând că gazoductul se situează împotriva Green Deal-ului european. Gazele naturale nu ar trebui să fie considerate o etapă tranzitorie pe drumul către surse regenerabile, iar investițiile în infrastructura gazieră ar putea crește dependența de combustibilii fosili, susțin semnatarii declarației. În schimb, Uniunea Europeană ar trebui să se concentreze asupra unei rețele transeuropene de electricitate, în special la Marea Baltică, mai spun aceștia.
Ca atare, Verzii condamnă proiectul Nord Stream 2 și susțin că este o lovitură la adresa credibilității și poziției globale a UE. Prin extinderea infrastructurii pentru combustibilii fosili, UE se face vinovată de ipocrizie și nu poate da un exemplu în ceea ce privește eforturile de reducere a emisiilor de carbon, au scris semnatarii.
La sfârșitul lunii mai, administrația Biden a renunțat la sancțiunile SUA asupra companiilor care susțin și contribuie la construcția conductei. Cu aproximativ 95% din gazoduct finalizat deja, construcția acestuia ar putea fi finalizată în termen de doar câteva luni.
Nord Stream 2, monedă politică în campania electorală din Germania
Discuția în jurul proiectului ar putea câștiga o atenție sporită în această vară, cu cât se vor apropia mai mult alegerile generale din Germania, din luna septembrie.
Verzii germani au consacrat în programul lor electoral planurile de renunțare la controversata conductă, ceea ce creează un obstacol major în calea unei potențiale alianțe cu conservatorii cancelarului Angela Merkel.
”Proiectul gazoductului Nord Stream 2 nu este un proiect politic doar din cauza implicațiilor sale climatice și energetice, ci și pentru că provoacă daune la nivel geopolitic – mai ales având în vedere situația din Ucraina – așa încât ar trebui oprit”, scrie în platforma Verzilor germani, care adaugă că, în acest fel, Rusia primește un stimulent nou pentru a deveni, din ce în ce mai mult, un ”stat autoritar”.
Proiectul Nord Stream 2 va permite tranzitului gazelor rusești să ocolească Ucraina în drumul spre centrul și vestul Europei, privând Kievul de sume importante provenite din taxele de tranzit. În plus, gazele rusești vor intra în competiție cu transporturile de gaze naturale lichefiate din SUA.