După pilula albastră, Pfizer a descoperit o nouă cloșcă cu puii de aur: vaccinurile ARNm
Albert Bourla, CEO-ul companiei Pfizer, a anunțat astăzi că gigantul american din industria farmaceutică își propune să-și extindă business-ul pe segmentul de vaccinuri, pentru a deveni lider în privința noii tehnologii bazată pe ARN mesager (ARNm), care stă în spatele succesului vaccinurilor Pfizer/BioNTech anti-Covid-19, anunță cotidianul The Wall Street Journal în ediția sa de astăzi.
Pfizer va dezvolta noi vaccinuri folosind tehnologia ARNm, pentru a viza alte virusuri și agenți patogeni dincolo de Sars-CoV-2, potrivit unui interviu acordat de Albert Bourla pentru publicația americană. El a adăugat că cercetătorii și inginerii companiei au câștigat o experiență de 10 ani într-unul singur, în timpul colaborării cu compania germană BioNTech, lucrând la vaccinul anti-Covid-19, iar acum compania este pregătită să utilizeze și să dezvolte tehnologia ARNm pe cont propriu.
“Este o tehnologie care a dovedit un potențial fabulos și a avut un impact, de asemenea, fabulos”, a spus Bourla. ”Suntem cea mai bine poziționată companie pentru a trece la următorii pași, grație dimensiunii și expertizei noastre”, a mai spus el.
Astfel, Pfizer va crește investițiile în cercetarea și dezvoltarea tehnologiei ARNm, urmând să aloce încă cel puțin 50 de angajați ale căror sarcini vor fi legate de aceste activități și să valorifice noua rețea de producție a ARNm pe care a pus-o la punct în ultimul an pentru a face față necesarului de producție pentru vaccinul anti-Covid-19.
”Acum, avem un avantaj și vrem să ni-l menținem”, a spus el referindu-se despre piața vaccinurilor bazate pe ARNm.
Bourla a refuzat să nominalizeze care vor fi virusurile vizate de următoarele vaccinuri proiectate de Pfizer și să comenteze despre vânzările viitoare de vaccinuri. El speră că ARNm poate fi eficient și în zonele în care vaccinurile existente au efecte secundare incomode sau oferă o protecție insuficientă.
Ambițiile Pfizer în tehnologia ARNm reprezintă o nouă manifestare prin care pandemia schimbă pentru totdeauna industria farmaceutică și a dispozitivelor medicale. Adoptarea telemedicinei de către oamenii închiși în case din cauza restricțiilor luate de autorități a fost o altă schimbare benefică, în condițiile în care a extins accesibilitatea la serviciile medicale pentru cei din zone rurale sau mai greu accesibile și a redus nevoia pacienților de a merge fizic la spital. În plus, analiștii piețelor de profil se așteaptă ca și livrările la domiciliu de medicamente eliberate pe bază de rețetă să devină o obișnuință, cel puțin în Statele Unite.
Pfizer vs. restul lumii de pe piața vaccinurilor
Portofoliul de vaccinuri al celor de la Pfizer include deja unul dintre cele mai vândute vaccinuri din lume, vaccinul pneumococic Prevnar 13, care anul trecut a adus vânzări de aproape 6 miliarde de dolari. O versiune de generație nouă a acestuia este în curs de examinare de către autoritățile de reglementare, iar o decizie este așteptată în această vară. De asemenea, compania are și alte vaccinuri în lucru.
Un accent mai mare pe acest segment ar putea reduce dependența Pfizer de medicamentele sale împotriva cancerului, care reprezintă acum un sfert din vânzările companiei și o treime din producție.
Mai mult, cu o divizie de vaccinuri mai puternică, Pfizer va avea un argument în plus în rivalitatea de pe piața mondială cu GlaxoSmithKline din Marea Britanie și Sanofi din Franța, ambele având cifre de afaceri net superioare pe segmentul vaccinurilor.
Vânzările globale de vaccinuri se estimează că vor depăși 64 de miliarde de dolari în 2026, aproape dublu față de totalul anului trecut, potrivit firmei de cercetare de piață Evaluate Ltd.
Succesul în materie de vaccinuri este o provocare imensă pentru orice companie, întrucât acestea necesită, de obicei, peste un deceniu pentru un ciclu complet de dezvoltare, iar multe proiecte ajung abandonate, după rezultate nesatisfăcătoare în timpul testărilor. Pe de altă parte, tehnologia ARNm nu și-a dovedit eficacitatea în afara recentului exemplu cu Covid-19, iar compania Moderna, celălalt producător de vaccin anti-Covid-19 bazat pe această tehnologie, are mai multă experiență în materia acesteia.
Colaborarea cu BioNTech se va încheia la vară
Prima aventură a Pfizer în tehnologia ARNm a apărut în 2018, când s-a asociat cu germanii de la BioNTech pentru a produce un vaccin antigripal bazat pe platforma ARNm a companiei germane. Parteneriatul a condus la colaborarea pe subiectul Covid-19 în urmă cu un an. După studiile inițiale ale BioNTech privind vaccinul, Pfizer a intrat în schemă pentru a accelera dezvoltarea, producția și distribuția acestuia.
Cele două companii vor continua să colaboreze la vaccinurile anti-Covid-19. Dar acum, după parcurgerea unor etape cruciale, cum ar fi proiectarea și efectuarea de studii clinice și asigurarea materiilor prime specializate pentru fabricare, Pfizer este încrezător că poate face vaccinuri ARNm pe cont propriu, potrivit CEO-ului Bourla.
”Am lucrat cu multă plăcere alături de BioNTech, dar nu mai este neapărată nevoie să o facem. Acum ne-am dezvoltat propria noastră expertiză”, a spus el
Când parteneriatul cu BioNTech se va încheia, în iulie 2021, Pfizer va prelua cercetarea, dezvoltarea și producția vaccinului și va continua să aibă drepturi de comercializare asupra lui. Partenerul său german a transferat deja anumite informații tehnice către Pfizer, potrivit lui Bourla.
Până la expirarea contractului, Pfizer are, de asemenea, dreptul de primă negociere pentru două platforme ale BioNTech, cea pentru vaccinuri împotriva citomegalovirusului și a virusului respirator sincițial uman, ambele putând provoca simptome asemănătoare gripei și, în unele cazuri, boli respiratorii grave.
”Faptul că niște companii precum partenerul nostru Pfizer se implică în construirea propriei strategii de dezvoltare a platformei ARNm este o recunoaștere grozavă pentru aceste tehnologii”, a comentat o purtătoare de cuvânt a BioNTech.
Pfizer anticipează rapeluri periodice anti-Covid-19, anuale sau mai rare
Cheia pentru fabricarea vaccinurilor ARNm este o capacitate de producție suficientă, iar Pfizer și-a construit deja o rețea de producție dedicată. Realizarea acestui tip de vaccinuri necesită echipamente speciale și materii prime care nu erau disponibile pe scară largă înainte de pandemie. Oamenii de știință de la Pfizer au învățat cum să producă ingrediente fundamentale pentru acestea, așa încât nu au mai fost nevoiți să se bazeze pe alți furnizori pentru a și le procura.
Un alt motiv pentru angajarea într-un proiect ARNm pe cont propriu este că Pfizer anticipează producerea de vaccinuri anti-Covid-19 timp de cel puțin câțiva ani, a mai dezvăluit Albert Bourla. Compania se așteaptă ca în perioada următoare să fie necesare noi inoculări cu rapeluri anuale sau o dată la câțiva ani, pentru menținerea unui grad de imunitate adecvat.
Piața globală a vaccinurilor anti-Covid-19 ar putea trece de valoarea de 15 miliarde de dolari începând din 2023, dacă vor fi necesare vaccinări anuale anti-Covid-19, estimează compania de analiză a pieței Bernstein Research.
Pfizer, care va împărți în mod egal profiturile obținute în urma vaccinului anti-Covid-19 cu BioNTech, a anunțat că se așteaptă la vânzări de aproximativ 15 miliarde de dolari din vaccin doar în acest an.
Analiștii de la JPMorgan Chase & Co. prognozează vânzări de peste 10 miliarde de dolari pentru vaccinurile Pfizer/BioNTech anul viitor și de circa 2,4 miliarde de dolari în 2025.
Vaccinurile în vizorul marilor investitori
Vaccinurile au atras interesul și pe Wall Street, grație potențialului lor de a pune capăt pandemiei, mai ales după ce vaccinurile Pfizer și Moderna și-au arătat eficacitatea împotriva dușmanului viral.
În general, vaccinurile au marje de profit mult mai mici decât alte produse farmaceutice, cum ar fi medicamentele pentru bolnavii de cancer sau cele împotriva artritei reumatoide.
Pfizer are în lucru și vaccinuri care utilizează tehnologiile mai vechi, clasice, de obținere a acestora. Este vorba despre un vaccin care își propune să prevină un anumit tip de infecție a colonului este într-un stadiu avansat de testare, la fel ca un altul destinat prevenirii infectării cu virusul respirator sincițial la sugari, prin vaccinarea viitoarei mame. De asemenea, Pfizer dezvoltă un vaccin împreună cu compania franceză de biotehnologie Valneva SE, pentru boala Lyme.
Albert Bourla speră că Pfizer va putea dezvolta viitoare vaccinuri în mai puțin de un an, beneficiind de pe urma progresului înregistrat după dezvoltarea vaccinului anti-Covid-19, dar a spus că ar fi dificil ca toate etapele să fie parcurse atât de repede în absența măsurilor neobișnuite luate în procesul de cercetare și dezvoltare din timpul pandemiei sau dacă autoritățile de reglementare își vor relua modul tradițional de funcționare.
Totuși, el a adăugat că Pfizer va începe să fabrice unele produse cu caracter experimental, în avans, adică înainte de a se dovedi dacă acestea funcționează în siguranță, replicând modelul de dezvoltare din timpul pandemiei de Covid-19, ceea ce ar putea grăbi oricum procesele și ar putea aduce pe piață mai repede produsele noi.