E oficial: Bruxelles-ul stabilește taxe vamale de până la 38% pentru mașinile electrice din China


Autor:    -  
flag, europe, eu
Fotografie de pixel2013 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Comisia Europeană a concluzionat, cu titlu provizoriu, că lanțul valoric al vehiculelor electrice alimentate cu baterii (BEV) din China beneficiază de subvenții neloiale, fapt ce cauzează o amenințare de prejudiciu economic pentru producătorii europeni de vehicule electrice alimentare cu baterii. În consecință, începând chiar de luna viitoare, mașinile electrice din China vor fi taxate cu ponderi între 17% și 38%, potrivit unui comunicat al Executivului de la Bruxelles.

Pentru moment, taxele impuse sunt provizorii, însă, până la finalul acestui an, Comisia ar putea să le permanentizeze.

Potrivit unui comunicat al instituției, ancheta a examinat consecințele și impactul potențial al măsurilor asupra importatorilor, utilizatorilor și consumatorilor de BEV-uri din UE. În consecință, Comisia a contactat autoritățile chineze pentru a discuta aceste constatări și pentru a explora posibilele modalități de soluționare a problemelor identificate într-un mod compatibil cu normele Organizației Mondiale a Comerțului.

În acest context, Comisia a dezvăluit în prealabil nivelul taxelor compensatorii provizorii pe care le va impune la importurile de vehicule electrice cu baterii (”BEV”) din China.

În cazul în care discuțiile cu autoritățile chineze nu vor conduce la o soluție eficientă, aceste taxe compensatorii provizorii vor fi introduse începând cu 4 iulie printr-o garanție (în forma care urmează să fie decisă de autoritățile vamale din fiecare stat membru). Acestea ar fi percepute numai dacă și atunci când se impun taxe definitive.

Taxele individuale pe care Comisia le-ar aplica celor trei producători chinezi incluși în eșantion vor fi:

  • BYD: 17,4%;
  • Geely: 20%;
  • SAIC: 38,1%.

Alți producători de BEV din China, care au cooperat la anchetă, dar care nu au fost incluși în eșantion, vor fi supuși următoarei taxe medii ponderate: 21%.

Toți ceilalți producători de vehicule electrice cu baterii din China care nu au cooperat la anchetă vor fi supuși următoarei taxe reziduale: 38,1%.

La 4 octombrie 2023, Comisia a deschis în mod oficial o anchetă antisubvenție din oficiu privind importurile de vehicule electrice cu baterii pentru pasageri originare din China. Orice anchetă se finalizează în termen de maximum 13 luni de la deschidere. Comisia poate publica taxe compensatorii provizorii în termen de 9 luni de la deschidere (adică până la 4 iulie cel târziu).

Măsurile definitive trebuie instituite în termen de 4 luni de la instituirea taxelor provizorii.

În urma unei cereri motivate, un producător de BEV din China – Tesla – poate beneficia de un nivel al taxei calculat individual în etapa definitivă.

Orice altă societate producătoare din China care nu a fost inclusă în eșantionul final și care dorește ca situația sa specială să fie investigată poate solicita o reexaminare accelerată, în conformitate cu regulamentul antisubvenții de bază, imediat după instituirea măsurilor definitive (adică la 13 luni de la inițiere).

Termenul pentru încheierea unei astfel de reexaminări este de 9 luni.

Informațiile cu privire la nivelurile preconizate ale taxelor provizorii sunt furnizate tuturor părților interesate (inclusiv producătorilor, importatorilor și exportatorilor din Uniune și asociațiilor reprezentative ale acestora, producătorilor-exportatori chinezi și asociațiilor reprezentative ale acestora, precum și țării de origine și/sau de export, și anume China), precum și statelor membre ale UE înainte de instituirea unor astfel de măsuri, în conformitate cu procedurile prevăzute de regulamentul de bază antisubvenții al UE.

Multe state membre se opun

China a făcut reproșuri UE pentru ancheta pe tema subvențiilor, a îndemnat la cooperare și a făcut lobby în mai multe state pentru a se opune impunerii de taxe suplimentare. Multe țări vor să-și crească relațiile comerciale cu China și vor să atragă mari companii auto chineze pentru a deschide uzine de mașini, de baterii sau de diverse componente auto.

Actualmente, taxele blocului comunitar pentru mașinile electrice importate din China sunt de 10%. China aplică și ea un tarif de 15% pentru vehiculele electrice europene.

Noile tarife vor suplimenta anual cu câteva miliarde de euro bugetul UE, pe măsură ce vânzările de vehicule electrice chinezești vor crește în Europa.

China este cel mai mare partener comercial al blocului comunitar și a exportat mașini electrice în UE în valoare de 10 miliarde de euro, în 2023, dublându-și cota de piață anul trecut, la 8%, potrivit analiștilor.

Tarifele suplimentare vor afecta producătorii chinezi, dar și companii precum Tesla, care au fabrici în China, dar și producătorii europeni care fabrică unele mașini în China, cum e cazul Dacia Spring.

Germania, Suedia și Ungaria au anunțat deja că nu sunt de acord cu decizia UE și se tem de măsurile de represalii pe care le poate lua China.

 


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!