Închide

E oficial: deputații au decis că asigurările obligatorii de locuință se scumpesc

Avatar
puzzle pieces, house shape, real estate

Fotografie de AbsolutVision pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri legea potrivit căreia prețul asigurării obligatorii pentru locuințele de tip A, cele mai rezistente, va crește la 130 de lei pe an, față de 100 de lei pe an în prezent. Scumpirea asigurărilor nu înseamnă însă că va crește și despăgubirea maximă în caz de producere a unui dezastru produs de cutremur, inundații sau alunecări de teren. Aceasta va rămâne aceeași, adică aproximativ 20.000 de euro.

Pentru a intra în vigoare, legea va trebui promulgată de către președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

Iată cele mai importante modificări cu care vine noua lege:

 • Până acum, sumele asigurate, dar și prima de asigurare ce trebuie plătită pentru încheierea unei polițe PAD sunt exprimate în euro. Acest lucru se va schimba pe viitor, sumele urmând să fie exprimate în lei.
 • Modificarea va aduce și scumpirea polițelor:
  • prima pentru asigurarea locuințelor situate în imobile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră ori cărămidă arsă se va mări de la 20 de euro (aproximativ 100 de lei), cât e în prezent, la 130 de lei.
  • prima pentru asigurarea locuințelor cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic (întâlnite, de cele mai multe ori, în mediul rural), primele rămân cam la același nivel: 50 de lei, față de 10 euro (aproximativ 50 de lei), cât sunt acum.
 • Și sumele asigurate vor fi exprimate tot în lei, nu în euro, ca acum – 50.000 de lei, față de 10.000 de euro, respectiv 100.000 de lei, față de 20.000 de euro (tot în funcție de materialele din care este făcută locuința). Așadar, prima de asigurare se scumpește, dar sumele asigurate rămân la aproximativ același nivel.
 • Pentru clădirile încadrate în clasa I de risc seismic (cu bulină roșie), propunerea legislativă prevede că va putea fi încheiată o asigurare facultativă. În mod obișnuit, asigurarea facultativă se poate încheia acum numai dacă există deja o asigurare obligatorie, însă clădirile cu risc seismic mare nu pot fi acoperite de polița PAD înainte de a fi consolidate.
 • Asigurarea obligatorie ar urma să poată fi emisă și pentru perioade mai lungi de un an, în condițiile stabilite între asigurător și asigurat.

Cine a venit cu ideea scumpirii PAD și de ce?

Aici nu există surprize: propunerea de creștere a primelor de asigurare a venit din partea sectorului asigurărilor, în speță din partea Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea de asigurări care gestionează sistemul asigurărilor obligatorii de locuințe. Amendamentul a fost sprijinit și de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), potrivit Hotnews.

În sprijinul propunerii lor, cei de la PAID au adus trei argumente, :

 • creșterea costurilor cu reasigurarea pe fondul creșterii cererii globale de reasigurare în contextul actual al producerii dezastrelor naturale la nivel internațional;
 • presiunile inflaționiste asupra costurilor materialelor de construcție ce sunt avute în vedere la evaluarea despăgubirilor acordate în baza PAD;
 • faptul că de la emiterea legii (anul 2008) și până la această dată primele nu au fost actualizate, iar societatea a absorbit o inflație de peste 55%

Schimbarea cu tâlc privitoare la amenzi

La fel ca până acum, amenzile vor fi aplicate de către autoritățile locale. Totuși, în cei 13 ani de când există asigurările obligatorii pentru locuințe, nu a fost aplicată nicio amendă.

Explicația: primarii își supărau votanții și rămâneau cu tinicheaua electorală de coadă, însă sumele încasate se duceau direct la bugetul statului.

Potrivit modificărilor propuse, situația nu va mai rămâne așa: amenzile contravenționale pentru neasigurarea locuințelor se vor duce integral la bugetul autorităților locale din localitatea de domiciliu a contravenientului.

Merită precizat că în varianta adoptată de Senat, amenzile erau scoase cu totul, tocmai din cauză că mecanismul de sancționare a contravenienților nu fusese folosit niciodată, deci era ineficient.

Deputații au scos furtunile de pe lista riscurilor asigurate

O altă deosebire față de proiectul ieșit de la Senat este acela că deputații au eliminat furtunile de pe lista dezastrelor naturale acoperite de polița PAD, așa cum stabiliseră, în primă fază, senatorii. Așadar, riscurile acoperite de PAD rămân cutremurele, alunecările de teren și inundațiile.

Motivul eliminării furtunilor din această listă: acest risc nu este unul semnificativ pentru întreaga suprafață a României și nu există studii cu privire la probabilitatea de producere a acestora.

Asigurare obligatorie? Doar cu numele…

Din totalul fondului locativ existent în România, abia puțin peste 20% au încheiată o asigurare obligatorie de locuință, potrivit datelor publice de pe site-ul PAID.

Numărul polițelor în vigoare era de 1.939.727, la data de 31 martie 2023, ultima dată la care statisticele au fost actualizate.

Cel mai probabil, ponderea ar fi și mai mică, dacă proprietarii care și-au cumpărat locuințele prin credite bancare nu ar fi fost obligați să încheie această asigurare ca poliță de cesiune bancară.

scroll to top