E.ON se vaită contestând apariția pe LISTA CĂPUȘELOR bugetului de stat, ancheta exclusivă AFACERI.news
- Tupeu nemăsurat la E.ON! Compania reacționează (după 2 săptămâni!) de la apariția sa pe rușinoasa LISTĂ a CĂPUȘELOR inițiată exclusiv de jurnaliștii AFACERI.news.
- E.ON bombardează fluxurile de știri cu un comunicat de presă plătit prin care anunță pompos că a plătit taxe pe salarii și impozite locale. Adică una scriem noi, alta răspunde miercuri Volker Raffel (foto), directorul general al E.ON Energie România.
- Domnule director general, toate companiile plătesc impozit pe salarii și taxe locale pe bunurile mobile și imobile deținute, nu faceți un act de glorie din asta! Fiecare după câți angajați, respectiv bunuri deține. În schimb compania pe care o conduceți a realizat cifră de afaceri de circa 2,8 miliarde de euro și a raportat profit ZERO! Adică a plătit ZERO impozit pe profit!
Dar am rezolvat și asta. Chiar azi demersul inițiat de AFACERI.news în urmă cu două săptămâni a fost încununat de succes. Puteți să ne mulțumiți: coaliția de guvernare, sub presiune publică și tăvălug mediatic de două săptămâni de la apariția LISTEI CĂPUȘELOR, a acceptat să impoziteze toți rău-platnicii cu 1% din cifra de afaceri. Din LISTA CĂPUȘELOR, direct în LEGEA CĂPUȘELOR. Cu plăcere!
E.ON Energie România, cap pe lista marilor contribuabili cu PROFIT ZERO
Să vă reamintim:
- E.ON Energie România SA: cifră de afaceri 13.725.371.052 lei, profit 0, pierdere 358.899.374 lei
Volker Raffel, într-o postare pe Facebook, arată care sunt cauzele ce au dus la cele mai mari pierderi înregistrate de la intrarea E.ON pe piaţă, în urmă cu 18 ani.
“Acesta nu e un bilanţ pe care m-am gândit să îl fac în toiul verii, ci sunt fapte care răspund clar unei întrebări pe care am auzit-o în ultima vreme: ‘Cum de aţi înregistrat pierderi dacă preţurile energiei au fost atât de ridicate şi aţi avut o cifră de afaceri mai mare decât în anii precedenţi?’. Am văzut, în ultima perioadă, în spaţiul public, dezbateri care încearcă să acrediteze ideea că, în aceste vremuri dificile, companiile multinaţionale raportează profit zero sau pierderi ca un tertip pentru a nu achita impozit la bugetul de stat (n.r. referire clară la apariția E.ON în capul LISTEI CĂPUȘELOR, ancheta exclusivă AFACERI.news). Dacă există astfel de situaţii, sunt convins că autorităţile statului fac tot ce trebuie pentru a restabili legalitatea. Însă, este absolut incorect să generalizăm şi să stigmatizăm companiile care au un comportament corect”, a subliniat directorul general al E.ON Energie România.
Așa e, domnule director! Nu stigmatizăm companiile cu comportament corect, nu-i arătăm cu degetul pe bunii platnici, nu-i lăudăm pe antreprenorii români, pe IMM-urile, pe microîntreprinderile care ar merita din plin asta. Ci îi semnalizăm doar pe cei ca E.ON, coloșii cu cifre de afaceri de aproape 2,8 miliarde de euro, dar care raportează PROFIT ZERO și pierderi uriașe. Pe care le vor tăvăli pe parcursul următoarelor exerciții financiare pentru a ieși la final de an tot o sumă ridicolă de plată. Noroc că AM REUȘIT să facem LEGE din ancheta noastră.
Batiste sau lămâi?
În cele ce urmează, vă rugăm să vă luați niște batiste lângă Dvs. pentru că veți afla cum compania-gigant, draga de ea, a fost, vai!, atât de afectată de “criza de pe piaţa energiei”. Noi am preferat niște lămâi, să ne mai taie greața:
“Să ne amintim prin ce am trecut cu toţii. Anul trecut a fost de departe cel mai dificil din ultimii 18 ani, de când E.ON este prezentă în România. Am traversat cea mai gravă criză de pe piaţa energiei, care a afectat lumea întreagă. O criză care încă nu s-a încheiat. Statul a trebuit să intervină pentru a face faţă impactului social şi economic al creşterii fără precedent a preţurilor la energie. Pentru a asigura energia pentru clienţii noştri, am fost nevoiţi să cumpărăm energie electrică şi gaze la preţuri de piaţă, preţuri de câteva ori mai mari, de la producătorii sau importatorii români, iar din cauza plafonării aceste costuri nu s-au regăsit în preţul plătit de clientul final. Costurile de achiziţie a energiei livrate nu au fost recunoscute în integralitate. Aşa se explică de ce cifra de afaceri a fost de 13,7 miliarde de lei (n.r. mulțumim de confirmare! Lucrăm cu cifre corecte, nu batem câmpii, Vielen Dank!), însă aceşti bani s-au dus aproape în totalitate pe plăţi către alţii: producători şi importatori de energie, transportatori, distribuitori, stat, certificate verzi, taxe de cogenerare ş.a.m.d. Practic, furnizorului îi rămâne doar o foarte mică parte din care îşi acoperă costurile de funcţionare (sisteme IT, facturare, trimitere facturi, investiţii, call-center, magazine etc.). În acelaşi timp, am plătit taxe şi plătim în continuare dobânzi pentru creditele pe care le-am luat să putem continua activitatea”,
a scris înduioșătorul domn Volker Raffel. Nu-i așa că v-a emoționat?
Iar în cele ce urmează, domnul director E.ON Energie România se plânge tot de statul ăsta român rău de tot, care refuză să plătească la timp (chiar și rău-platnicilor la buget!) sumele din schema de compensare și plafonare a prețului la gaze naturale pe perioada sezonului rece.
“Statul ne-a rambursat doar o parte din banii pe care îi avem de primit. Aceşti bani nu sunt un cadou pentru noi! Sunt banii pe care statul s-a angajat să îi plătească furnizorilor, bani pe care noi i-am asigurat din surse proprii şi din credite împovărătoare pentru a susţine schemele de compensare/plafonare a preţurilor la energie. Aşa am ajuns să înregistrăm cele mai mari pierderi de la intrarea E.ON pe piaţă, în urmă cu 18 ani. Fără profituri şi fără transfer de profituri către acţionari, iar îngheţarea tarifelor pentru compania de distribuţie a agravat şi mai mult situaţia financiară”,
spune Volker Raffel.
Cu toate acestea, cu lacrimi în ochi și capul în pământ, ar trebui să spuneți toți în cor, seara la culcare: “Bogdaproste, E.ON, că nu ne-ai aruncat în frig și întuneric!”. Mai luați de aici, tot cu lămâie, încă o porție de ipocrizie PR-ist-corporatistă:
“Dar ne-am ţinut partea noastră de înţelegere şi am reuşit cu toate acestea să asigurăm continuitatea alimentării cu energie electrică şi gaze naturale celor 3,4 milioane de clienţi!”,
a transmis duiosul domn Volker Raffel.
Zu spät, Herr Direktor, zu spät!
În opinia sa, deşi perspectiva este acum “ceva mai bună”, criza de pe piaţa energiei nu s-a încheiat încă, deci tot ce e mai rău pentru consumatori mai poate veni. Păcat că la ora scrierii postării transformată în comunicat de presă, dl. Volker Raffel nu aflase că ancheta AFACERI.news s-a tot rostogolit până micul bulgăre mediatic a devenit uriaș și s-a transformat în LEGE. Din ce se vede, acesta încă spera să obțină o perioadă de “consultare corectă” – a se citi lobby la factorul politic decident sau Public Affair, în limbaj corporatist. Prea târziu, domnule director, prea târziu!
“Trebuie să fim prudenţi dacă ne gândim că schemele de suport vor dispărea. Şi trebuie să gândim împreună cu autorităţile cum se va întâmpla lucrul acesta. De aceea, înainte ca regulile să se schimbe din nou, este necesară o perioadă de consultare corectă pentru a evita noi tulburări sau blocări ale pieţei, aşa cum am văzut în trecut”,
a conchis Volker Raffel pe pagina de socializare și în comunicatul de presă care a luat cu asalt redacțiile în cursul zilei de miercuri.
Cât ar plăti E.ON drept nou impozit de 1% la o cifră de afaceri similară anului 2022 dacă tot nu ar raporta profit?
Încheiem cu un calcul simplu, la îndemâna oricui.
Dacă în acest an E.ON Energie România ar realiza tot cifra de afaceri raportată pe 2022, adică 13,73 miliarde de lei (2,8 miliarde de euro), ar fi nevoită să achite prin această nouă LEGE a CĂPUȘELOR, reieșită exclusiv după serialul nostru anchetă LISTA CĂPUȘELOR, suma de… 137,3 milioane de lei, adică aproape 28 de milioane de euro. Sumă-gigant de la o singură companie-căpușă de talia E.ON!
Mergeți mai departe, faceți Dvs. un exercițiu de imaginație și vedeți câte se pot face cu acești bani într-o țară secătuită de marile corporații care duc profiturile acasă sau în paradisuri fiscale: spitale, autostrăzi, digitalizare, dotări de școli și profesori motivați, investiții, cu alte cuvinte DEZVOLTARE ca românii să nu mai plece în pribegie, iar cei plecați să revină acasă.
Legea Căpușelor, anunțată miercuri, va schimba asta. Mingea e acum la statul român și legiuitorii săi.