Închide

E tot mai clar: în zona euro, recesiunea va fi în ”W”

Avatar
euro-sculpture, euro sign, artwork

Fotografie de Hans pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Redresarea economică a zonei euro a băltit luna trecută, pe măsură ce al doilea val pandemic și restricțiile impuse în încercarea de a-l opri au afectat activitatea în sectorul important al serviciilor. O analiză a companiei de analiză și informații pentru business IHS Markit indică, în aceste condiții, o recesiune dublă, relatează Reuters.

Germania şi Franţa, primele două economii din zona euro, alături de alte state din zona unică, au reintrodus măsuri dure de izolare, ceea ce a dat o lovitură dură activităţii economice, pe măsură ce restaurantele, sălile de fitness şi magazinele au fost închise, iar cetăţenii au rămas în casă.

”Odată cu înăsprirea măsurilor de blocare, devine din ce în ce mai greu să întrevedem altă variantă pentru economia zonei euro în afara unui nou declin. Pentru toate țările, perspectivele au devenit tot mai sumbre”, a declarat Chris Williamson, economistul-șef al IHS Markit.

Economia zonei euro s-a contractat cu 11,8% în al doilea trimestru, dar a crescut cu 12,7% în intervalul iulie-septembrie, cu un ritm mai alert decât indicaseră așteptările, după ce multe restricții la nivel național au fost relaxate sau eliminate.

Indicele Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 50 de puncte în octombrie, de la 50,4 puncte în septembrie, potrivit unei estimări finale a companiei Markit. Scăderea din luna octombrie a fost cauzată în special de indicatorul PMI din sectorul serviciilor, care a coborât până la 46,9 puncte de la 48 de puncte în septembrie, atingând cel mai scăzut nivel de după luna mai când primul val al pandemiei a străbătut Europa.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Sondajul IHS Markit a fost realizat, în mare parte, înainte ca multe dintre noile restricții să fie puse din nou în aplicare în toată Europa, dar indicatorii de perspectivă erau deja sub semnul pesimismului.

”Furnizorii de servicii au fost afectaţi în mod special, ceea ce a făcut ca intensificarea slăbiciunilor din sectoare orientate spre consumatori, precum sectorul HoReCa, să compenseze veştile bune venite în luna octombrie dinspre sectorul manufacturier”, a spus Williamson.

Creşterea cazurilor de COVID-19 reprezintă un risc serios la adresa revenirii economice a zonei euro. Pentru a susţine economia, Banca Centrală Europeană (BCE) a promis săptămâna trecută că va lua noi măsuri în luna decembrie, după ce a injectat deja stimulente fără precedent.

Mandatul politic al BCE este de a ține inflația cu puțin sub 2%, dar datele flash au înregistrat -0,3% în octombrie, un semnal al faptului că vânzătorii simt nevoia de a scădea prețurile pentru a stimula cererea.

scroll to top