Închide

Economia Chinei derapează pe măsură ce restricțiile Covid-19 au afectat fabricile și retailul

Avatar
asia, china, cloth

Fotografie de padrinan pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Retailul și activitatea din fabrici au scăzut drastic în aprilie, în China, deoarece restricțiile ample din cauza COVID-19 au ținut în case lucrătorii și consumatorii și au perturbat grav lanțurile de aprovizionare, aruncând o umbră deasă asupra perspectivelor pentru a doua cea mai mare economie a lumii, potrivit Euractiv.

În martie și aprilie au fost impuse restricții complete sau parțiale în centrele majore din întreaga țară, inclusiv în cel mai populat oraș, Shanghai, afectând producția și consumul și sporind riscurile pentru acele părți ale economiei globale puternic dependente de China.

Vânzările cu amănuntul în aprilie s-au redus cu 11,1% față de un an mai devreme, cea mai mare contracție din martie 2020, au arătat luni datele Biroului Național de Statistică (BNS), o scădere mai abruptă decât cea estimată într-un sondaj Reuters.

Producția fabricilor a scăzut cu 2,9% față de un an mai devreme, cea mai mare scădere din februarie 2020, în condițiile în care măsurile anti-Covid au restrâns lanțurile de aprovizionare si au paralizat distribuția.

Analiştii avertizează acum că recesiunea actuală a Chinei ar putea fi mai greu de eliminat decât cea observată în timpul debutului pandemiei de coronavirus la începutul anului 2020, exporturile fiind puţin probabil să crească, iar factorii de decizie sunt limitati în opţiunile de stimulare.

„Rezultatul este că, deși ceea ce e mai rău se speră să treacă, credem că economia Chinei va avea dificultăți să revină la tendința de dinainte de pandemie”, au spus analiștii Capital Economics.

Datele slabe au trimis indicele bursier al Chinei în roșu, într-o inversare bruscă față de câștigurile de dimineață și, de asemenea, au pus capăt scurtului raliu observat luni pe alte piețe asiatice.

Producția industrială din jurul Deltei fluviului Yangtze, care include Shanghai, a scăzut cu 14,1% în aprilie, în timp ce cea din nord-estul Chinei a scăzut cu 16,9%. Ambele regiuni au înregistrat o scădere de peste 30% a vânzărilor cu amănuntul.

În pas cu scăderea neașteptată a producției industriale, China a procesat cu 11% mai puțin țiței în aprilie, producția zilnică fiind cea mai scăzută din martie 2020. În aceeași lună, producția de energie a scăzut cu 4,3%, cel mai scăzut nivel din mai 2020.

„În aprilie, epidemia a avut un impact relativ mare asupra operațiunii economice, dar acest impact a fost pe termen scurt și extern”, a declarat Fu Linghui, purtător de cuvânt al biroului de statistică din China, la o conferință de presă la Beijing, luni.

Fu a spus că se așteaptă ca economia să se îmbunătățească în mai, cu focarele de COVID-19 din Jilin, Shanghai și alte locuri sub control.

Investițiile în active fixe, pe care Beijingul se bazează pentru a susține economia pe măsură ce exporturile își pierd avântul, au crescut cu 6,8% în primele patru luni, comparativ cu o creștere estimată de 7,0%.

Datele au arătat o scădere cu 22,7% a veniturilor din catering în aprilie, deoarece serviciile de mese au fost suspendate în unele provincii. Vânzările de mașini au scăzut cu 47,6%, deoarece producătorii de mașini au redus producția pe fondul showroom-urilor goale și al penuriei de piese.

Vânzările de proprietăți în funcție de valoare au scăzut cu 46,6% față de un an mai devreme, cel mai rapid ritm din 2010 cel puțin, pe măsură ce blocajele cauzate de COVID-19 au redus cererea.

Îngrijorați, economiștii au cerut să se acorde bani de la guvern către populație.

Șocul COVID a afectat și piața muncii, văzută acum ca o prioritate de politică de top pentru Beijing pentru menținerea stabilității economice și sociale. Rata șomajului la nivel național, bazată pe sondaje, a crescut la 6,1% în aprilie, cea mai mare din februarie 2020 și peste ținta guvernului pentru 2022 de sub 5,5%.

Analiștii spun că ținta oficială de creștere a Chinei pentru 2022, de aproximativ 5,5%, pare din ce în ce mai greu de atins, pe măsură ce oficialii mențin politici draconice de zero COVID. Economia a crescut cu 4,8% în primul trimestru.

Blocarea prelungită din Shanghai și testarea prelungită la Beijing se adaugă la îngrijorările legate de creștere pentru restul anului, a declarat Nie Wen, economist din Shanghai la Hwabao Trust.

„Este încă posibil să se obțină o creștere a PIB-ului de aproximativ 5% în acest an, dacă restricțiile COVID vor afecta economia doar în aprilie și mai. Dar virusul este atât de infecțios și rămân îngrijorat de creșterea în viitor.”

Nie a spus că autoritățile vor fi precaute în implementarea unor măsuri cantitative, cum ar fi reduceri la scară largă ale ratelor dobânzilor sau cerințele de rezerve ale băncilor pentru a stimula economia, având în vedere preocupările legate de creșterea ratelor dobânzilor la Rezerva Federală a SUA și deprecierea monedei chineze. În schimb, ar fi utilizate măsuri structurale și direcționate, pentru sectoare în dificultate.

În semn de sprijin continuu, Banca Centrală a Chinei a reînnoit luni împrumuturile de politică pe termen mediu aflate la scadență, dar a menținut rata la aceste împrumuturi neschimbată pentru a patra lună consecutiv.

Analiştii de la ANZ au spus că impactul blocării din Shanghai este de amploare.

„În vreme ce productivitatea totală a fabricilor încă nu și-a revenit, creșterea Chinei se va menține probabil la limita de jos a intervalului de 4,0-5,0% în următorii câțiva ani”, a spus ANZ.

scroll to top