Închide

Tragicomedie | Americanii de la McDonald’s părăsesc Rusia și îi lasă loc… Unchiului Vania

Avatar
Istock 1225690945.62279f773266c

restaurant McDonald's din Pskov, Rusia. foto: iStock

Timp de citire: 2 minute

Gigantul american al restauraţiei rapide McDonald’s, care şi-a închis restaurantele în Rusia la începutul lui martie, anunţă luni că se retrage din Rusia şi îşi vinde toate activele, din cauza invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.

”Suntem angajaţi faţă de comunitatea noastră internţaională şi trebuie să rămânem inflexibili în privinţă valorilor noastre”, anunţă într-un comunicat CEO-ul întreprinderii, Chris Kempczinski.

”Respectarea valorilor noastre înseamnă că nu mai putem menţine «Arches» (logoul McDonald’s) în Rusia”, subliniază el.

Speța McDonald’s, model de business rusesc pentru viitor?

Rușii sunt însă pregătiți să transforme fostele restaurante de succes americane în unele numite probabil Unchiul Vania, celebrul personaj al lui Cehov, atâta timp cât toate ingredientele sunt din producție rusească. Ce contează pentru ei drepturile de autor și originalitatea conferită de lege rețetelor McDonald’s?

La început de martie, lanțul american de fast-food McDonald’s a anunțat că își oprește temporar activitatea în Rusia. Grupul operează 850 de restaurante la nivel național și are 60.000 de angajați. Potrivit McDonald’s, acesta cooperează și cu 160 de furnizori din Rusia, care angajează încă 100.000 de oameni.

McDonald’s este doar una dintre cele aproximativ 400 de companii care și-au anunțat retragerea din Rusia după invazia rusă a Ucrainei.

În timp ce Ministerul Comerțului descrie amenințarea cu exproprierea ca un stimulent pentru a determina companiile străine să-și reconsidere ieșirea din Rusia, alți lideri ruși au savurat deja plăcerea exproprierilor.

Șeful Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a fost aproape euforic.

“Dar dacă McDonald’s vrea să închidă, nicio problemă, până la urmă, 100 la sută din ingrediente sunt din producția rusă. Dar mâine nu ar trebui să fie un McDonald’s, ci un Unchi Vania. Apoi prețurile ar putea fi scăzute și locurile de muncă ar putea fi asigurate. Asta trebuie să fie abordarea”,

spuse Volodin, citat de Der Standard.

scroll to top