Închide

Economia României pune frână: FMI și-a revizuit prognoza de creștere economică pentru acest an

Avatar
escalator, up, downward

Fotografie de SatyaPrem pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit semnificativ estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,1% cât estima în toamnă până la 2,4%, potrivit datelor cuprinse în cel mai nou raport “World Economic Outlook”, publicat marţi de instituţia financiară internaţională și citat de Agerpres.

Conform noilor prognoze ale FMI, economia românească va încetini de la un avans de 4,8% în 2022, până la unul 2,4% în 2023, pentru ca anul viitor să accelereze până la 3,7%.

Inflația rămâne peste 10%

În ceea ce priveşte inflaţia, FMI prognozează că România va înregistra în acest an o creştere medie anuală de 10,5%, după un avans de 13,8% înregistrat în 2022. Ritmul de creştere a preţurilor va încetini semnificativ abia în 2024, când se va situa la 5,8%.

Nicicum nu reușim să producem ce consumăm

În ceea ce priveşte deficitul de cont curent al României, FMI se aşteaptă doar la o reducere uşoară de la 9,3% din PIB în 2022, până la 7,9% din PIB în 2023 şi de 7,7% din PIB în 2024.

Prin urmare, economia României va continua să aibă mari probleme să poată satisface necesarul consumului intern, așa încât va trebui să ne bazăm tot pe importuri.

Deficitul de cont curent este indicatorul de măsurare a comerțului internațional al unei țări, care indică în ce măsură valoarea bunurilor și serviciilor importate este mai mare decât valoarea bunurilor și serviciilor exportate de acea țară.

Economia mondială – în curs de ”aterizare lină”

La nivel global, FMI subliniază că semnalele preliminare de la începutul lui 2023, conform cărora economia mondială va reuşi o aterizare lină prin încetinirea inflaţiei şi menţinerea ritmului de creştere, au dispărut în contextul inflaţiei care a rămas la un nivel ridicat iar recent au avut loc turbulenţe în sectorul financiar.

În aceste condiţii, conform raportului “World Economic Outlook” FMI şi-a revizuit uşor estimările referitoare la evoluţia economiei mondiale în acest an.

Scenariul de bază al FMI este că după o creştere de 3,4% în 2022, avansul economiei mondiale va încetini la 2,8% în 2023, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin decât prognoza în ianuarie, urmând a creşte la 3% în 2024.

De asemenea, inflaţia globală ar urma să se reducă de la 8,7% în 2022, până la 7% în 2023, ca urmare a scăderii preţurilor la materiile prime.

Cu toate acestea, FMI avertizează că inflaţia de bază (core inflation) ar urma să scadă mult mai lent.

În plus, revenirea inflaţiei la nivelul ţintă este puţin probabil să se întâmple înainte de 2025, în majoritatea cazurilor.

Riscurile pentru ”o aterizare dură” a economiei mondiale au crescut

Fondul Monetar Internaţional subliniază că riscurile la adresa acestor prognoze sunt orientate în jos, în condiţiile în care şansele unui scenariu de tip “aterizare dură” (hard landing) au crescut semnificativ.

Stresul din sectorul financiar ar putea să crească şi să se răspândească, ceea ce ar afecta economia reală prin deteriorarea condiţiilor financiare şi obligând băncile centrale să îşi reconsidere politica monetară, comentează specialiștii FMI.

În plus, războiul din Ucraina ar putea să se intensifice şi să conducă la creşteri de preţuri la alimente şi energie.

scroll to top