Inflația din Marea Britanie a revenit la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani
Creșterea costurilor cu alimentele și energia a dus inflația din Marea Britanie la un nivel record al ultimilor 40 de ani în luna septembrie, dar ar putea fi aproape de un vârf, deoarece gospodăriile sărace își reduc cheltuielile pe fondul unor turbulențe economice mai ample, potrivit CNN.
Rata anuală a inflației a crescut la 10,1% în septembrie, de la 9,9% în cele 12 luni până în august, a anunțat miercuri Oficiul Național de Statistică. Acest lucru o readuce la nivelul maxim din iulie.
Creșterea prețurilor la alimente a contribuit cel mai mult la accelerarea inflației, cu un salt de 14,6% de la an la an, a precizat ONS.
Revenirea la o inflație de două cifre va fi îngrijorătoare pentru Banca Angliei, care se reunește pe 3 noiembrie pentru a stabili ratele dobânzilor. Guvernatorul Andrew Bailey a declarat că ar putea fi nevoie de un “răspuns mai puternic” pentru a ține sub control creșterea prețurilor.
Banca centrală va evalua presiunile în creștere asupra prețurilor în raport cu recentele reveniri ale guvernului privind reducerile de taxe nefinanțate, care ar putea contribui la reducerea inflației în lunile următoare.
“Reducerea dramatică a sprijinului fiscal de către noul cancelar va fi văzută ca o scădere a inflației pe termen mediu, iar acest lucru îi va interesa mai mult pe factorii de decizie [Banca Angliei]”, a declarat miercuri, într-o notă, James Smith, economist pentru piețele dezvoltate la banca olandeză ING.
Banca se așteaptă acum ca factorii de decizie să majoreze ratele dobânzilor cu trei sferturi de punct procentual luna viitoare, în loc de un punct procentual întreg. Economiștii ING consideră că inflația va atinge probabil un vârf în această lună și va începe să scadă în 2023, pe măsură ce blocajele din lanțul de aprovizionare se îmbunătățesc și cererea consumatorilor se atenuează.
Prețurile la energie rămân însă o mare necunoscută, după ce Hunt a declarat luni că guvernul va plafona universal prețurile doar până în aprilie. Un sprijin mai direcționat după aceea ar putea declanșa o nouă creștere a facturilor la energie pentru multe gospodării, alimentând din nou inflația în primăvară.
Goldman Sachs a avertizat că inflația ar putea să sară la 11,9% de la un an la altul în aprilie, de la prognoza sa actuală de 7,1%, și “să rămână mai mare pe tot parcursul anului 2023”, în funcție de ceea ce decide guvernul să facă.
Creșterea prețurilor vine în contextul în care creșterea salariilor continuă să scadă în Marea Britanie. Între iunie și august, salariul mediu a scăzut cu 2,9%, odată ce se ia în calcul inflația, potrivit ONS. Aceasta a urmat unui declin de 3% între aprilie și iunie, care a fost cea mai mare scădere a salariilor reale de când au început înregistrările, în urmă cu peste 20 de ani.
Între timp, guvernul britanic discută reduceri ale cheltuielilor publice pentru a controla gradul de îndatorare în creștere, acumulând mai multe probleme pentru gospodării într-un moment dificil.
Răspunzând la ultimele cifre privind inflația, Hunt a declarat că guvernul “va acorda prioritate ajutorului pentru cei mai vulnerabili, asigurând în același timp o stabilitate economică mai largă și stimulând o creștere pe termen lung care va ajuta pe toată lumea”.
Potrivit ONS, creșterile de prețuri din septembrie au fost parțial compensate de o scădere a costului benzinei și al biletelor de avion.
“Deși se află încă la o rată ridicată din punct de vedere istoric, costurile cu care se confruntă întreprinderile încep să crească mai încet, prețul țițeiului scăzând efectiv în septembrie”, a declarat directorul de statistică economică, Darren Morgan.
Inflația este o durere de cap tot mai mare pentru factorii de decizie politică din Europa, care se confruntă cu o criză energetică în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Creșterea costurilor energiei și a prețurilor la alimente au dus rata anuală a inflației în zona euro la 9,9% în septembrie, de la 9,1% în august, a anunțat miercuri Eurostat.