Închide

Economia Rusiei gâfâie pe ascuns. Dar mișcările Băncii Centrale din Moscova trădează dezastrul

Avatar
young woman, red square, gloominess

Fotografie de xusenru pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Banca Centrală a Rusiei a majorat vineri rata dobânzii cheie cu 100 de puncte de bază, până la 13%, majorând costul împrumuturilor pentru a treia ședință consecutivă, ca răspuns la o rublă slabă și la alte presiuni inflaționiste persistente, anunță Reuters.

În urmă cu o lună, ca răspuns la prăbușirea rublei peste 100 pentru un dolar și la un apel public al Kremlinului pentru o politică monetară mai strictă, banca a majorat ratele cu 350 de puncte de bază, până la 12%, în cadrul unei reuniuni de urgență.

Vineri, aceasta a dat indicații de tip hawkish, potrivit cărora va lua în considerare noi creșteri ale ratei la următoarele ședințe și a declarat că riscurile inflaționiste rămân semnificative.

“Am majorat rata din cauza apariției riscurilor inflaționiste și o vom menține la niveluri ridicate pentru o perioadă destul de lungă de timp, până când vom fi convinși de caracterul sustenabil al încetinirii inflației”,

a declarat guvernatorul băncii, Elvira Nabiullina, într-o conferință de presă.

Într-o declarație, banca a precizat: “S-au cristalizat riscuri proinflaționiste semnificative, și anume creșterea cererii interne care a depășit capacitatea de expansiune a producției și deprecierea rublei în lunile de vară”, a precizat banca într-un comunicat.

Decizia de a majora ratele a fost în concordanță cu un sondaj Reuters.

Nabiullina a declarat că consiliul de administrație a luat în considerare menținerea ratelor, precum și o etapă de înăsprire mai agresivă, menționând că aducerea inflației la ținta de 4% a băncii până la sfârșitul anului 2024 va necesita o traiectorie mai mare a ratelor.

Rămâne întrebarea dacă vor mai urma și alte majorări

Rusia a revenit treptat asupra unei majorări de urgență la 20% pe care a efectuat-o în februarie 2022, după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina și Occidentul a impus sancțiuni radicale, aducând ratele la un nivel de până la 7,5% în acest an.

Dar, pe măsură ce slăbirea bruscă a rublei a alimentat riscurile inflaționiste generate de o piață a muncii tensionată, de cererea puternică de consum și de deficitul bugetar amplu al Moscovei, banca centrală a fost forțată să intre într-un ciclu de înăsprire care a început la sfârșitul lunii iulie.

La ora 1301 GMT, rubla era cu 0,7% mai fermă față de dolar, la 96,70, dar departe de maximul sesiunii de 96,10.

Banca centrală și-a ajustat prognoza de sfârșit de an pentru inflație la 6,0-7,0%, de la 5,0-6,5%. Inflația anuală a fost de 5,33% la 11 septembrie, peste ținta de 4%.

Capital Economics a declarat că nu este convinsă că inflația va reveni la ținta de 4% a băncii în 2024 și se așteaptă la mai multe majorări de rate.

“Banca Centrală a Rusiei este o instituție de tip hawkish care își ia în serios angajamentul de a lupta împotriva inflației”, a declarat economistul senior pentru piețele emergente Liam Peach. “Având în vedere că politica fiscală va rămâne relaxată, că economia va continua probabil să se supraîncălzească și că presiunile inflaționiste vor continua să crească, vor exista mai multe presiuni asupra băncii centrale pentru a înăspri politica monetară.”

Banca și-a îmbunătățit prognoza privind intervalul de variație a ratei cheie pentru 2023, de la 7,9-8,3% la 9,6-9,7%. Ea vede acum excedentul de cont curent din acest an la 45 de miliarde de dolari, față de 26 de miliarde de dolari anterior.

Banca și-a menținut prognoza de creștere economică pentru 2023 la 1,5-2,5%, dar a avertizat că economia și-a încheiat acum faza de redresare și că constrângerile din partea ofertei, și anume înăsprirea pieței muncii, vor limita creșterea viitoare.

Următoarea ședință de stabilire a ratei dobânzii este programată pentru 27 octombrie.

scroll to top