Ediția din 2032 a Jocurilor Olimpice, în pericol. Guvernul australian, somat să aloce fonduri

,
Autor:    -  
olympic games, olympics, olympiad
Fotografie de PublicDomainPictures pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Comitetul Olimpic Australian (AOC) a cerut guvernului federal de la Canberra să aloce sumele necesare compensării unui deficit estimat la circa 2 miliarde de dolari australieni (1,23 miliarde de euro) pentru finanțarea sportului în decursul următorilor 10 ani, în caz contrar existând riscul unui eșec de proporții cu ocazia organizării Jocurilor Olimpice din 2032, care vor avea loc la Brisbane, transmite agenția Reuters.

Într-un discurs adresat luni Clubului Național de Presă din Canberra, directorul executiv al AOC, Matt Carroll, a cerut guvernului să înființeze un minister separat care să se ocupe de sport, în loc să rămână ca acum ”verișorul sărac” din cadrul Departamentului de Sănătate.

”Planurile legate de sport, vreme de mai mulți ani, nu și-au atins obiectivele, pentru că au primit finanțarea destinată eșecului. Pe baza previziunilor bazate pe colaborarea dintre cele 44 de departamente dedicate fiecărui sport membru al AOC, sportului australian i se arată un destin înnegurat din punct de vedere financiar. Sporturile se bat între ele pentru câte o felie dintr-un același tort, dar care continuă să devină mai mic”, a spus Carroll.

Potrivit analizei prezentate de AOC, există un deficit de finanțare de 2 miliarde de dolari australieni în ce privește alocările directe pentru sport în cei aproape 10 ani care au mai rămas până la Jocurile Olimpice de la Brisbane, din 2032.

”Starea de fapt nu arată suficient nici pentru a menține nivelurile actuale de performanță sportivă, cu atât mai puțin pentru a maximiza oportunitățile pe care le aduc Jocurile Olimpice din 2032”, a adăugat șeful AOC.

Performanțele sportive ale australienilor atunci când Jocurile Olimpice au fost găzduite de țara lor au fost remarcabile. Australia a terminat pe locul al 3-lea în clasamentul pe medalii, în spatele Statelor Unite ale Americii și Uniunii Sovietice la ediția din 1956 a Jocurilor, găzduite de Melbourne, și pe locul al 4-lea la Sydney, în 2000, după SUA, Rusia și China.

Un succes similar în 2032 este improbabil fără o finanțare semnificativ crescută, spune Carroll:

”Dacă nu se remediază această situație, Australia se va confrunta cu un mare eșec atât la Jocurile Commonwealth-ului din 2026, cât și la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Brisbane din 2032.”

Șeful AOC a mai cerut adoptarea unei declarații oficiale privind politicile legate de sport, din partea guvernului, care să recunoască importanța sportului nu doar la nivel de sport de performanță, ci și în varianta sa de fenomen de masă, cu un rol major în combaterea unor probleme sociale sau de sănătate publică, precum sedentarismul și obezitatea.

În plus, Institutul Australian pentru Sport (AIC), aflată în trecut în avangarda utilizării științei sportului pentru îmbunătățirea performanțelor sportivilor de performanță, are, la rândul său, nevoie de finanțări sporite, a spus Carroll.

”Există o certitudine în toate acestea: flacăra olimpică va fi aprinsă la Brisbane pe 23 iulie 2032, indiferent dacă suntem pregătiți sau nu”, a conchis Carroll.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!