Închide

Efecte post-Brexit: Recolte de zeci de milioane de lire putrezesc în Anglia, din lipsă de muncitori

Avatar
fruit, pear, rotten

Fotografie de Monsterkoi pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Produse agro-alimentare proaspete în valoare de zeci de milioane de lire sterline sunt lăsate să putrezească pe câmpurile din Marea Britanie, în condițiile în care fermierii britanici nu reușesc să atragă destui muncitori care să culeagă recoltele, notează Bloomberg.

Recolte de aproximativ 22 de milioane de lire sterline în fructe și legume proaspete au fost aruncate în prima jumătate a anului din cauza crizei de forță de muncă, potrivit unui sondaj al Uniunii Naționale a Fermierilor din Marea Britanie (NFU), realizat în rândul a aproape 200 de cultivatori.

Dacă luăm în considerare că sondajul a consemnat pierderile doar pentru o treime din sectorul horticulturii, cifra totală probabil a depășit 60 de milioane de lire sterline, într-un moment în care prețurile magazinelor alimentare cresc într-un ritm aproape record.

”Pare o farsă faptul că atâta hrană de mare calitate nutritivă este irosită, într-un moment în care gospodăriile din toată țara se chinuie deja să facă față creșterii în cascadă a costurilor de trai”, a spus vicepreședintele NFU, Tom Bradshaw, într-o declarație de presă.

Multe sectoare economice duc lipsă de personal, însă situația din industria agricolă britanică întâmpină dificultăți deosebite în atragerea de lucrători, întrucât locurile de muncă sunt sezoniere și, cel mai adesea, presupun schimburi lungi și muncă fizică intensă, pe un salariu relativ scăzut.

Brexit-ul a complicat suplimentar recrutarea personalului din rândul țărilor Uniunii Europene.

Mii de porci au fost sacrificați în fermele britanice începând de anul trecut, din cauza lipsei de personal din fabricile de carne.

De asemenea, această risipă de alimente vine în contextul în care Marea Britanie a înregistrat cea mai secetoasă lună iulie din 1935 încoace, ceea ce a redus și mai mult producția.

Aproximativ 40% dintre respondenții la sondajul NFU au declarat că au suferit pierderi de recoltă din cauza lipsei de lucrători, iar cultivatorii se așteaptă ca producția să scadă cu încă 4,4% anul viitor.

Producția britanică de fructe și legume a fost evaluată la aproximativ 2,7 miliarde de lire sterline în 2020.

NFU a îndemnat guvernul să extindă programul de sprijin pentru recrutarea de lucrători sezonieri, pentru a preveni irosirea recoltelor și pentru a sprijini investițiile în sectorul agro-alimentar.

scroll to top