Efecte perverse ale crizei din UK: Circurile din Irlanda de Nord au rămas fără clovni

, ,
Autor:    -  
Clown1
Silly Tilly și Jarl, o familie de clovni. Sursa foto: Irish Mirror.

Timp de citire: 3 minute

”Să fii clovn înseamnă mult mai mult decât să-ți pui pe față un nas roșu și mare și să te îmbraci cu o pereche de pantaloni bufanți”, spune David Duffy, co-proprietar al Circului Duffy’s, care face apel la nord-irlandezi să îmbrățișeze această meserie, ajunsă într-o criză gravă de personal, scrie BBC.

Pandemia de Covid-19 a provocat o penurie de actori dispuși să devină clovni, în condițiile în care mulți dintre ei nu erau originari din insulele Britanice, așa că s-au întors în țările lor de origine în momentul în care Marea Britanie a intrat în primul lockdown, la începutul anului 2020, spune Duffy.

Și totuși, ce calități trebuie să aibă un clovn bun?

”Trebuie să fie cineva dispus să se pună în poziții vulnerabile. Nu tuturor le place să râdă lumea de ei, dar, pentru un clovn, cel mai negru coșmar este tocmai atunci când lumea nu râde de tine. Trebuie să fii în stare să ajungi de râsul altora, în niciun caz să nu râzi de ceilalți”, a explicat Noeleen Fries Neumann, pe care lumea o cunoaște drept Silly Tilly, în emisiunea BBC Good Morning Ulster.

În perioadele de lockdown, Noeleen Fries Neumann și soțul ei, Henrik, care este și el clovn, cunoscut sub numele de Jarl, și-au instalat un cort mare de circ în grădina casei lor, ceea ce le-a permis să își continue repetițiile și să nu își uite vocația.

Cei doi s-au întâlnit prima oară la un festival internațional de clovni, iar la scurt timp s-au căsătorit, în 2017. Evident, a fost o nuntă tematică, iar tema este ușor de intuit: clovni și clovnerii.

Viață de artist…

Pentru David Duffy și circul său, situația a fost mult mai complicată, pentru că circul pe care îl conduce a fost închis în urmă cu mai bine de 500 de zile. Abia acum, peste doar câteva zile, va putea să reia turneele prin Irlanda de Nord, după relaxarea restricțiilor cauzate de pandemie.

Atâta doar că clovnii cu care lucrase înainte de pandemie au plecat, reușind să își găsească de lucru în alte țări unde relaxările au venit mai devreme decât în Irlanda de Nord, inclusiv în Anglia.

”Cum în ultimele șase luni toate circurile din Europa și din Anglia au început să funcționeze, breasla artiștilor-clovni din UE s-a întors deja la muncă. Până săptămâna trecută, nu am reușit nici măcar să obținem vize pentru artiști și animatori din țările Uniunii Europene. Așa că încercăm să ajungem la ai noștri, de acasă, cei care se simt îndeajuns de îndrăzneți încât să-și încerce norocul în meseria asta”, spune șeful circului Duffy’s.

Nu e deloc simplu, mai spune el.

Pentru meseria de clovn, spune că aspiranții trebuie să fie ”foarte, foarte adaptabili” și capabili să gândească lucrurile la rece.

”Când intri în ringul circului și ai în fața ta 700-800 de oameni care se uită la tine, indiferent în ce fel de dispoziție te afli, trebuie să îi faci pe toți să vibreze. Să fii clovn poate fi experiența cea mai singuratică din lume, pentru că ești acolo singur, în mijloc. Trebuie să îți poți citi publicul rapid, pentru că în doar câteva minute trebuie să poți stabili o relație cu ei, să interacționezi cu ei și să le dai ceea ce vor și îți cer”, a mai adăugat Duffy.

Acum, clovnii aspiranți vor trece printr-o audiție online în care vor interpreta un moment artistic scurt, spune Duffy, nevoit să își recruteze o nouă trupă de artiști.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!